Ankara'daki Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ndeki avukat görüş yerlerine kamera konulması ve kayıt alınmasına karşı çıkan avukatlar, bunun hukuki ve yasal dayanağı olmadığını açıkladı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi, Cezaevi Müdürü Celalettin Konca ile cezaevi yetkilileri ve personeli hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mart ayında yerleştirilen ve aktif hale getirilen kameraların, müvekkileri ile görüşmelerini kayıt altına aldığını ifade eden ÇHD'li avukatlar, bunun savunma hakkını ihlal olduğunu yazdı.
Ayrıca, konuyla ilgili Ankara Barosu ve Türkiye Barolar Birliği'ne yapılan başvurulara rağmen somut adım atılmadığı da belirtilerek, kurumlar etkin mücadeleye davet edildi.
Suç duyurusunda, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 59. maddesinde, avukat ile görüşmenin, "konuşulanların duyulamayacağı, ancak güvenlik nedeniyle görülebileceği bir biçimde" çeklinde düzenlendiği hatırlatıldı.
Türkiye'nin taraf olduğu "Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler, Havana Kuralları"nın 8. maddesi de dilekçede yer aldı:
"Gözaltına alınan, tutulan veya hapsedilen herkesin, bir avukat tarafından vakit geçirilmeden ziyaret edilmesi, kesintisiz biçimde iletişim kurabilmesi ve sansüre uğramadan tam bir gizlilik içinde görüşebilmesi için yeterli imkanlar, zaman ve kolaylıklar sağlanır. Kanun görevlileri görüşmeleri izleyebilir fakat dinleyemez."
Suç duyurusunda, ulusal ve uluslararası düzenlemelerde avukat ve müekkil görüşmesinin hiçbir şekilde dinlenemeyeceğini açıkça belirtildiğini altı çizildi.
"Savunma hakkı kısıtlanıyor"
ÇHD, avukat görüş yerlerine kamera konulmasının, görüşmeleri sesli kayıt altına alınıp alınmadığının denetlenmesini imkansız hale getirdiğini, ayrıca sesli kayıt olmasa bile görüşmelerin dudak okuma yoluyla deşifre edilebileceğini ifade etti.
"Hem avukatlar hem de mahpuslar görüşme yerine yüksek güvenlik önlemlerinden geçerek geliyorken ve görüş yeri gardiyanca izleniyorken kamera uygulamasına gidilmesi, savunma hakkını kısıtlanmasından başka amaç taşımıyor."
Kameraların açısı itibariyle yazışmaların da okunabileceği ve kaydedilebileceğini ifade eden avukatlar, bunun da yine 5275 sayılı kanunun 59/4 maddesindeki "avukatların savunmaya ilişkin belgeleri, dosyaları ve müvekkilleriyle yaptıkları konuşmaların kayıtları incelemeye tabi tutulamaz" düzenlemesine aykırı olduğunu açıkladı.
Bu nedenlerle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruda, Cezaevi Müdürü Konca ile yetkililer hakkında "görevi kötüye kullanma ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından işlem yapılması istendi. (AS)