Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada bir yandan devlet bir yandan da piyasa koşullarınca sıkıştırılan avukatların bağımsız kalabilmesi ve hakların, özgürlüklerin savunulması için mesleklerini gerçekleştirebilmesine yönelik önerilerini sıraladı.
Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan yaklaşık 20 avukat da bugün öğle saatlerinde İstanbul, Galatasaray'da bir açıklama yaptı.
Talepler
Savunma hakkının paralı hale gelmesinin tüm dünyada 50 yıldır devam eden bir süreç olduğunu belirten ÇHD, "Bağımsızlıkta diretenler yıkıcı rekabet ve kriz koşullarında ayakta durmaya çalışırlarken, polisin ve iktidarın hem kendilerine hem de müvekkillerine saldırıları ile boğuşmaktadırlar" dedi.
Derneğin talepleri şöyle:
- Mesleğe kabulde ve disiplin işlemlerinde Adalet Bakanlığı’nın katılımı sona erdirilmeli;
- Adalet Bakanlığı’nın Türkiye Barolar Birliği ve barolar üzerindeki idari ve mali denetimine son verilmeli;
- Onlarca meslektaşımızın karakollarda, emniyet müdürlüklerinde şiddete uğramasına zemin hazırlayan Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun kolluğun keyfi ve hukuksuz güç kullanımına imkan veren hükümleri kaldırılmalı;
- Savunmanın herkes için bir hak olduğu vurgulanarak, “zorunlu müdafilik” imkanını ve Baroların “zorunlu müdafilik” uygulamasındaki rolünü daraltan Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve ilgili yönetmelik değişiklikleri geri alınmalı;
- Ücretli çalışan avukatların çalışma koşulları iyileştirilmeli; mesleki bağımsızlık, ücret, çalışma saatleri, çalışma koşulları ve tatil (dinlenme) hakkı konularında güvence sağlanmalı;
- Stajyer avukatların sosyal güvenlikleri sağlanmalı, yüklü staj kaydiyesi uygulamalarından vazgeçilmeli, kaynağı vekaletname pulları olan ödeme stajyerlere “kredi” olarak değil, karşılıksız “burs” olarak verilmeli ve tutarı geçime yeterli miktara yükseltilmeli, staj eğitiminin niteliği geliştirilmeli ve mesleğin “toplumsal” yönünü genç avukatlara aktaracak bir anlayışla sürdürülmeli.
TTB hükümeti eleştirdi
İstanbul Barosu, kuruluşunun 130. yılı ve Avukatlar Günü nedeniyle yarın İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda bir etkinlik düzenliyor. Saat 19:30'da da İstanbul Üniversitesi Merkez Binada, geleneksel Gala Yemeği verilecek.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) de yaptığı açıklamada gündemdeki konulara dair görüşlerini belirttikten sonra "Hâlâ yargılamayı tamamlayan bir unsur değil de karıştıran bir yük olarak görülüyoruz" dedi; hükümeti eleştirdi.
"Avukatlık Yasası ile tanınan hakların kullanılmasını engelleyen idari tasarruflar geri alınmamakta, uzun uğraşlar sonucu kendisinden randevu alınabilen Sayın Başbakan'ın sorunların çözümü için 10 Ağustos 2006 tarihinde üç bakana verdiği talimat yerine getirilmemektedir."
Türkiye'de 60 bine yakın avukat bulunuyor. (EÜ/GG)