Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), avukat Gülizar Tuncer’in 14 yıl önce maruz kaldığı polis şiddetiyle ilgili davada kararını açıkladı.
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “işkence ve kötü muamele yasağını” düzenleyen 3. maddesinden mahkum oldu.
AİHM, avukat Tuncer’e manevi tazminat va mahkeme masrafları dahil toplam 13 bin 15 Euro ödenmesine karar verdi.
Avukatlar yerlerde sürüklenmişti
Avukat Gülizar Tuncer, 16 Eylül 2000’de Çağdaş Hukukçular Derneği’nin F tipi hapishanelere karşı düzenlediği eylemde gözaltına alındı ve polis şiddetine maruz kaldı.
Avukat Tuncer, bianet’e yaptığı açıklamada, Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapmak için toplandıklarını, polisin hiçbir uyarı yapmadan saldırdığını ve 30 kadar avukatı yerlerde sürükleyerek gözaltına aldığını anlattı.
Gülizar Tuncer, hepsinin darp gördüğüne dair rapor aldığını ve kendilerine şiddet uygulayan polisleri teşhis ederek şikayetçi olduklarını söyledi.
Polis şiddetine zamanaşımı
2004’te üç polis memuru “aşırı güç kullanımından” ceza aldı. Yargıtay 2006’da polislerin aldığı cezayla ilgili kararı bozdu ve dosyayı mahkeme geri gönderdi. 2007’de polisler aynı gerekçeyle ceza aldı. Ancak Yargıtay 2009’da davanın zamanaşımına uğradığına hükmetti ve dava düştü.
Avukat Tuncer, “polislerin fiilen geçerli bir ceza almamasının ardından” 2010’da AİHM’e başvurdu. AİHM’e sunduğu dilekçede, “polislerin idari ve adli soruşturma sonucunda cezasız bırakıldığını” belirtti ve hem etkin soruşturma yapılmaması hem de polis şiddeti nedeniyle şikayetçi oldu.
AİHM bugün açıkladığı kararla Türkiye’yi haksız buldu, “orantısız güç kullanımı ve etkili bir soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.
Aynı eyleme ikinci ceza
Aynı basın açıklamasında polis şiddetine maruz kalan, yüzüne biber gazı sıkılan avukat Murat Çelik ile ilgili de AİHM 15 Kasım 2013’te ihlal kararı vermişti.
Çelik, saldırıyla örgütlenme haklarının engellendiği gibi saldırıya karışan Emniyet güçleriyle ilgili gereğin yapılmadığını ve soruşturmada zamanaşımı çıktığını belirterek AİHM'e başvurmuştu.
AİHM, eski ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Murat Çelik'in açtığı davada Türkiye'yi, işkence ve kötü muamelede bulunduğu, buna dair şikayeti etkin şekilde soruşturmadığı ve örgütlenme hakkına saldırdığı gerekçesiyle bir kez daha mahkum etmişti.
Mahkeme, Türkiye’nin Çelik’e toplam 13 bin Euro tazminat ödenmesine karar vermişti. (AS)