Fotoğraf: MLSA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş-Direktörü avukat Veysel Ok ve Özgür Düşünce muhabiri Cihan Acar’ın devletin yargı organlarını aşağıladığı iddiasıyla TCK 301’den yargılandığı dava sonuçlandı. İki isim beşer ay hapis cezasına çarptırıldı.
Yaklaşık iki yıldır süren dava görevsizlik sebebiyle yeniden tevzi edilmesinin ardından tekrar başlamıştı. Bugün üçüncü duruşması görülen davada Ok İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Cihan duruşmaya katılmazken iki ismin avukatları duruşmada hazır bulundu.
"Eleştiri hakkımı kullandım"
Davanın karar duruşmasında savunma yapan Ok, “İlgili yazıda yapılan röportaj yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını eleştiri mahiyetindedir. Bu sadece benim tarafımdan değil, hukuk alanında uzman birçok profesör tarafından da dile getirilmiş bir husustur” dedi.
Ok savunmasında, “Yalnızca eleştiri hakkımı bir hukukçu olarak kullandım. Bugün de aynı görüşteyim. Sulh Ceza Hakimliklerinin yapısı ve kuruluşu itibarı ile gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) gerekse uluslararası normlara uygun olmadığını düşünüyorum” dedi ve beraatını talep etti.
Beş ay ceza aldılar
Avukatların savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme iki isme “devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçunu sabit görerek TCK’nın 301/1 maddesi uyarınca altı ay hapis cezası verdi.
Mahkeme iki ismin duruşmalardaki davranışları nedeniyle altıda bir oranında indirim uyguladı ve beş ay hapis cezası almalarına hükmetti. Kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi ne diyor?(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. |
Ne olmuştu?
İki isme yöneltilen suçlama 668 no'lu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Düşünce gazetesinde 25 Aralık 2015 tarihinde yayınlanan röportajda Ok'un "yargının tek renk" olduğunu söylemesinden kaynaklı.
'FETÖ'ye üye olma suçundan Yargıtay'da davası devam eden Savcı Murat İnam'ın Ağustos 2016'da hazırladığı iddianameye göre Ok'a yönelik soruşturma Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından 29 Aralık 2015 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen bir suç ihbarıyla başladı. 29 Temmuz 2016 tarihinde Adalet Bakanlığı Ok'un soruşturulması için izin verdi.
17 Temmuz'da görülen duruşmada mahkemenin hakimi Hakkı Yalçınkaya, gazeteci-yazar Ahmet Altan'ın sanık olarak yargılandığı ve Ok'un da Altan'ın avukatlığını yaptığı İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nde karara çıkan davada şikayetçi-katılan sıfatıyla yer aldığı için duruşmadan çekilmişti.
Bunun üzerine tevzi edilen dava tekrar başlamıştı. (HA)