* Fotoğraflar: Konya ve Mamak barınaklarındaki köpekler.
Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Tuğba Gürsoy, 24 Kasım'da sokakta yaşayan küpeli köpeklerden birinin Mamak Belediyesi'ne bağlı ekiplerce alınmasını engellemeye çalıştı.
Gürsoy, Mamak Belediyesi çalışanlarının küpeli bir köpeği alıkoyması üzerine belediye çalışanlarından şikâyetçi oldu; fakat Mamak Belediyesi de Gürsoy hakkında şikâyetçi oldu.
Gürsoy, Mamak'tan sonra Konya Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde de bir köpeğin kürekle dövülerek öldürülmesi üzerine Konya'ya gitti.
Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Tuğba Gürsoy'dan hem Mamak Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde hem de Konya Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde neler yaşandığını dinliyoruz.
"Ders olmadı"
Mamak Belediyesi'nin alıkoyduğu köpeği belediye çalışanlarına vermemeye çalıştığınız için ne tür engellemelerle karşılaştınız?
Öncelikle şiddete maruz kaldık, bir arkadaşımızı dövdü belediye çalışanları. Olaydan sonra darp raporlarımızı aldık ve şikâyetlerimizi oluşturduk. Onlar da benden şikâyetçi olduklarını söyledi. Olay gecesi barınaktan ayrıldıktan sonra Mamak Belediyesi Başkanı Twitter'da canlı sohbet odası açtı.
Konuşmacı olarak odaya aldı beni lütfedip, sağ olsun üç dakika kadar sürekli sözümü keserek konuşturdu beni. Kayda değer hiçbir şey söylemedi, yani yasaya aykırı tutumlarına ilişkin "Bir daha yapmayacağız, küpeli hayvanları toplamayacağız" gibi bir taahhütte bulunmadı. O günden beri zaten gönüllülerden hâlâ Mamak Belediyesi tarafından küpeli köpeklerin toplanmaya devam edildiğine dair ihbarlar ve videolar geliyor bize. O gün, asla onlara ders olmadı.
Alıkonulan köpeğin akıbeti nedir?
Köpeği hâlâ alamadık. Burada da usulsüz bir işlem yürütüyor belediye. Ziyaret saaatleri belirlemişler ve bu saatler dışında kimse içeri giremez diyor. Ziyaret saati diye bir kriter bakımevleri açısından olamaz. Kanuna aykırı. Ama bu hafta tekrar o köpeği almak için çalışacağız.
"Sorun böyle çözülmez"
Mamak Belediyesi başkanının tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizleri olduğu gibi gazetecileri de yalan haber yapmak/yaymakla suçladı ve yasalara göre "gereğinin" yapılacağını söyledi.
Belediye başkanının tutumunu makamına, mevkisine, pozisyonuna yakıştıramıyorum. Bu olaydan sonra sosyal medya hesabından sürekli bir şeyler paylaşmaya başladı. Bu sorun böyle çözülemez, başkanın oturup bunu masaya yatırması ve gönüllülerle toplantı yapması gerekiyor. Çözüme yönelik bir adım atmak istiyorsa, yapması gereken bu.
Bu tekil bir örnek olarak gündeme geldi; ama Mamak Belediyesi'nin hayvanlara yönelik kanuna aykırı işlemleri var mıydı öncesinde de?
Mamak Belediyesi ile ilgili çok uzun süredir küpeli hayvanları topladığına ilişkin hem duyumlar alıyorduk hem de videolar geliyordu bize. Altı-yedi ay önce ziyaret saati içerisinde gittiğimiz halde bizi içeri almadılar. Yaptıkları hukuka aykırı işlemleri tespit edebilecek kişileri zaten direkt püskürtmeye çalışıyorlar. "İçeri istediğimizi alırız, istemediğimizi almayız," dediler hatta bize. Böyle bir hakları yok.
Hayvan hakları aktivistlerinin ve avukatların 24 Kasım gecesi barınak önünde tuttuğu nöbetten.
Küpeli köpek
Sokakta yaşayan bir köpeğin küpeli olması ne anlama geliyor ve bu hâl, köpeğe nasıl bir hak sağlıyor?
Bir köpeğin küpeli olması demek kısırlaştırıldığı, aşılandığı (kuduz aşısı) ve rehabilite edildiği anlamına geliyor. Tüm bu işlemlerden sonra köpek küpeleniyor ve çipleniyor. Bütün sağlık kontrollerinden geçmiş bir köpek, demek aslında küpeli bir köpek. Bu da sokakta yaşaması için hiçbir engel olmadığı anlamına geliyor. Çünkü bir köpeğin sokağından alınabilmesinin koşullarından biri hasta olması.
Bir diğer koşul ise köpeğin birini ısırması. Isırma vakası varsa köpek 10 gün karantinada tutulur kuduz ihtimaline karşı. 10 günün sonunda ise bırakılması gerekiyor. Alıkonulan köpekle ilgili köpeğin birini ısırdığını iddia etti belediye; fakat bu bilgi de doğru değil.
KonyaMamak'tan hemen sonra Konya'daki "bakımevi"ne geçtiniz. Bize buraya dair gözlemlerinizi anlatabilir misiniz? Dün (27 Kasım) Konya Barınağı'nın her yerini gezdik. Tabii olay patladığı için hummalı bir çalışma yapılmış barınakta ve muhtemelen biz "iyi" halini gördük. İyi hali de şu: Müşahade alanında ölü fareler var. Köpeklerin yüzde 90'ı küpeli, topladıkları köpekleri asla bırakmamışlar. Kendi beyanları da bu doğrultuda "Biz hayvanları alıyoruz ve salmıyoruz," dediler bize. Yine kendi beyanlarına göre 4 bin köpek var bu merkezde. Ki bizce daha fazla sayıları. Köpeklerin çoğu çok zayıf ve bakımsız. Hasta olanlar ve sağlıklılar iç içe. Bu da bitmeyen bir hastalık döngüsü anlamına geliyor. Viral hastalığı olan köpekle yeni doğum yapmış köpek yan yana padoklarda kalıyor. "Yasaklı" olarak nitelendirilen ırkların durumu daha da kötü. Daracık bir alanda kalıyorlar ve bu alanların her yerini kapattıklarını için asla güneş almıyor "yasaklıların" tutulduğu yerler. Bu merkezle ilgili ne yapılması gerekiyor? Merkezin ruhsatının iptal edilmesi ve yasaya aykırılıklardan tüm barınak personelinin yargılanması gerekiyor. |
(TY)