Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana şubesinin eski başkanı Şiar Rişvanoğlu'nun, yaptığı üç ayrı konuşma nedeniyle Adana Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi; duruşma beklenen bilirkişi raporlarının mahkemeye ulaşmaması nedeniyle ertelendi.
Gerçek gazetesi ve Devrimci Marksizm dergileri sorumlu yazı işleri müdürü de olan avukat Rişvanoğlu, önceki gün (11 Ocak) görülen duruşmada suçmaları bir kez daha reddederken, 28 avukat sanık müdafi olarak duruşmada yer aldı.
Rişvanoğlu'nun Üç kez Ceza Yasası'nın (TCK) 220. maddesinden mahkum edilmesi talep edilerek 13 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada mahkeme "TV Band" çözümlerinin bilirkişiden gelmemesi nedeniyle davayı 10 Mart'a erteledi.
ÇHD Adana Şubesi: Yargılanan, sisteme muhalif tüm ezilenlerdir
3 Mayıs 2010'da Roj TV'deki programda "Kürdistan'daki bütün siyasi cinayetlerin, komploların, Botaş kuyularındaki katliamların, kitlesel katliamları, tecavüzlerin tamamını gizli bir biçimde soruşturacak bir komisyon istemek gerekiyor" diyen Rişvanoğlu'na jet hızıyla dava açılmış; ilk duruşma 16 Eylül'de görülmüştü.
Önceki gün yapılan duruşma sonrası ÇHD Adana Şubesi adliye binası önünde bir basın açıklaması yaparak "Rişvanoğlu davası, siyasi niteliktedir; yargılanan onun suç oluşturan herhangi bir eylemi değil, onun şahsında siyasi kimliği ve sisteme muhalif bütün ezilen kesimlerdir" dedi.
"Ülke adeta açık bir cezaevine döndü"
Avukat Reyhan Kayışlı'nın Türkçe ve meslektaşı Özgür Eser'in Kürtçe okuduğu açıklamada şu cümlelere yer verildi:
"Bu dava, bir yandan savunmanın sesini kısmak ve ehlileştirmek için yoğunlaşan avukat yargılamaları bakımından, bir yandan da Kürt Halkı ve onunla dayanışma içerisinde bulunan devrimci çevreler üzerindeki baskı politikalarının bir uzantısı olması bakımından önem taşıyor.
"Birçok meslektaşımız sadece görüşleri veya muhalif kimlikleri nedeniyle ceza tehdidi altında tutuluyor.
"Yanında yer aldığımız Rişvanoğlu gibi Filiz Kalaycı, Hasan Anlar, Halil İbrahim Vargün, Murat Vargün, Selçuk Kozağaçlı, Taylan Tanay, Sevil Aracı, Mehmet Altuntaş ve onlarca avukat arkadaşımızın benzer nitelikteki davaları devam ederken Avukat Ali Bozan hakkında Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının ise infazına başlandı.
"Bugün Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemeleri (DGM)'nin varlığı ve işleyişi kişi hak ve özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden birisidir. Toplumsal muhalefeti sindirmeye yönelik bu baskılar ülkeyi adeta açık bir cezaevine dönüştürdü."
"Avukatların toplumsal sorumluluğunu ve ülke gündemine dair söz söyleme hakkını ortadan kaldırıp mesleği iş takipçiliğine indirgeme çabalarına, Kürt Halkının haklı taleplerinin görmezden gelinerek şiddetle bastırılmaya çalışılmasına, polis şiddetine, işkenceye ve adı değişse de mantığı baki kalan DGM hukuksuzluğuna karşı sessiz kalmayacağız." (EÇ/EÖ)
* Haberde Adana Günaydın gazetesinden yararlandık.