"Cudi ve Bingöl'de zararın boyutu ne? Kimler yaptı?"
Özkan, dilekçesinde konuyla ilgili olarak Anayasanın 56. ve Çevre Yasasının 3 ve 30. maddeleri uyarınca, "çevre korumacı bir yurttaş" olarak başvurduğunu ifade ediyor.
Özkan, Cudi Dağında meydana geldiği iddia edilen orman yangını ve güvenlik gerekçesiyle ağaç kesimi olaylarının Bakanlık tarafından uzman bir heyetle mahallinde incelenmesini, şayet var ise biyolojik zenginlikler, ormanlar ve doğal varlıklarda meydana gelen zararın boyutlarının ve kimler tarafından yapıldığının tespit edilmesini talep ediyor.
Özkan dilekçesinde belirttiği diğer talebiyse 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6871 sayılı Orman Kanunu'nda belirtilen önlem ve yaptırımların uygulanması ve dilekçesinin cevaplandırılması.
bianet'in "Devlet Orman Yakıyor Çevreci Bakıyor" başlıklı haberinin yayınlandığı gün (3 Temmuz 2006) Bakanlığa yazılı başvuru yapan Özkan'ın talebinin Bilgi Edinme Yasasınca on beş gün içinde yani 18 Temmuz 2006 tarihinden önce vereceği yanıt hakkında bilgi verme zorunluluğu söz konusu.
Özkan'ın dilekçesinde haberden şu ifadeleri alıntılamış:
"Şırnak'ın Cudi Dağı'nda 13 Haziran'da başlayan orman yangını devam ediyor. Şırnak'ta gazetecilik yapan Kerem Çelik, yangının Şırnak, İkizce Komando Taburunun "güvenlik" gerekçesini öne sürerek müdahalesiyle başladığını iddia ediyor.İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Kızgın da Bingöl Alay Komutanlığı'nın "güvenlik" gerekçesi emriyle il sınırı yol kenarlarındaki ağaçları kestirdiğini söylüyor.Cudi'deki yangınla ilgili yetkililerin duyarsız kaldığı gerekçesiyle Şırnak Barosu'na bağlı 16 avukat suç duyurusunda bulundu. Baro avukatlarından Nuşirevan Elçi, geçen Cuma (30 Haziran) yangını protesto etmek için sembolik olarak ağaçlandırma kampanyası yaptıklarını aktardı. Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) bianet'in sorusu üzerine Şırnak'ta çıkan orman yangınlarıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını dile getirdi." (EZÖ/KÖ)