İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle "ilişiğini kestiği" Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu’nun avukatı Veysel Ok açıklama yaptı.
P24 Hukuk Birimi sorumlusu da olan Ok, P24’te yayınladığı yazıyla yaptığı açıklamada Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu’nun, “sınavlarda düşük not verdiği bir öğrencisinin ders esnasında kayıt altına aldığı bazı konuşmaları, dersin bağlamından ve bütünlüğünden kopuk olarak rektörlüğe ulaştırması sonucu” işinden olduğunu yazdı.
Ok, kararın üniversite rektörün tasarrufu ile alındığını vurguladı. Üniversitenin Prof. Sayın-Balıkçıoğlu’na cevap hakkı dahi tanımadığını yazan Ok, “Bu işlemi ifade özgürlüğü ve akademik özgürlüğe büyük bir darbe olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“İfade özgürlüğünün olmadığı kurumlar üniversite olamaz”
Ok şöyle devam etti:
“Müvekkilimin rektörlüğe ulaştırılan ses kaydı, derste anlatılanların bağlamından ve bütünlüğünden kopuk bir kayıttır. Balıkçıoğlu, akademisyen kimliğinden ötürü mesleki ve yasal hakları çerçevesinde derste değerlendirmeler yapmıştır. İfadelerinde hakaret kastı ve içeriği yoktur.
“Üniversiteler bilgi dolaşımının ve eleştirinin serbestçe yapılabildiği alanlardır. Bilimsel üretime, eleştirel düşünceye imkan veren bu özgürlüktür. Fikirlerin serbestçe ifade edilemediği kurumlar, üniversite olamaz.
“Bilgi Üniversitesi şubat ayından beri üniversitede ders veren müvekkilime şu ana kadar herhangi bir ücret ödememiştir. Her ne kadar üniversite yönetimi açıklamalarında müvekkilim için ‘ücretli çalışan’ tabirini kullanmış olsa da, aylardır müvekkilimin emeğinin karşılığını ödememiştir.
“P24 Hukuk Birimi olarak Prof. Balıkçıoğlu’nun emeğinin karşılığını alması ve ifade özgürlüğünün sonuna kadar korunması için bütün yasal yolları kullanacağımızı kamuoyuna bildiririz.”
Üniversitenin cevaplamadığı sorular
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman ise konuyla ilgili bianet’in sorularına cevap vermedi.
Prof. Durman’ın cevaplamadığı sorular şunlar:
* Prof. Sayın'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" gerekçesiyle işten çıkarılması yönündeki üniversite kararı hakkında yorum yapmak ister misiniz?
Prof. Sayın hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" yönünde kesinleşmiş bir yargı kararı da bulunmuyor. Bu bağlamda,
* Barış İçin Akademisyenler bildirisine en çok imzayı veren, çalışanları tutuklandığında ya da sınırdışı edilmek istendiğinde ifade özgürlüğünü savunan, Ermeni Konferansı gibi Türkiye tarihinde bilhassa dönemine göre önemli etkinliklere imza atmış bir üniversite bu karara hangi gerekçe, teamül ve hukuk çerçevesinde hükmetti? (EA)