Aynı zamanda Cumhurbaşkanı olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak mevcut Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ı göstermesi ve Binali Yıldırım’ın henüz Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmemesini hukukçu Ömer Kavili’yle konuştuk.
Tıklayın - Erdoğan AKP İstanbul Adaylarını Açıkladı: Büyükşehir Adayı Meclis Başkanı Binali Yıldırım
Anayasa’nın 94. maddesinin tartışmasız şekilde Meclis Başkanı’nın üyesi bulunduğu siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine katılamayacağını belirttiğine dikkat çeken Kavili, tam bir kaos döneminden geçtiğimizi belirtiyor ve şunları söylüyor:
“94. Madde tartışmasız şekilde ifade ediyor”
“Artık anayasa değil, 1982 belgesinin dahi yürürlükte olmadığı, tam bir kargaşa dönemindeyiz. Ancak böyle düşünürsek, yaşanılan olaylar açıklanabilir.
“Yoksa 1982 belgesinin kuralı, Meclis içtüzüğü, kanunlar, yasalar açıkça ortadayken hukuk ve ahlak ilkeleri açıkça ortadayken bu yapılanların izahı mümkün değil.
“Bunların olmadığı, rafa kaldırıldığı, keyfiliğin ve örgütlü kötülüğün olduğu bir zaman olarak düşünürsek, o zaman yaşananlara şaşırmayız.
“Yani hukuki bir değerlendirme yapmaya dahi gerek yok. Çünkü burada hukuk yok ki. Hukukun kuralı var ve uygulanmıyor. Bu kadar açık ve net.
“94. madde tartışmasız şekilde ifade ediyor. Kahvehanedeki Mehmet efendiye bile söyleseniz ‘Yav kardeş azcık uzakta dur, elini vicdanına koy ondan sonra konuş’ der.
“Bu vicdandır. Bireysel adalettir. Vicdanların dahi yok edilmeye çalışıldığı, vicdanlar yerine sadece korkunun, baskının yerleştirilmeye çalışıldığı bir siyasi dönemden geçiyoruz. Ama bu dönem hukuki bir dönem değil, hukuki bir yanı yok.”
Anayasa’nın 94. Maddesi ne diyor?
* Görseli büyütmek için üstüne tıklayın
Erdoğan, Yıldırım ve Bahçeli ne demişti?
Binali Yıldırım’ın adaylığı resmi olarak açıklanmadan önce Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bizzat Binali Yıldırım, istifa tartışmalarına değinmişti.
Konu hakkında ilk olarak 10 Aralık 2018’de MHP Genel Başkanı Bahçeli konuşmuştu:
“Binali beyin aday olması halinde istifa etmesi gerekir mi, gerekmez mi; böyle bir tartışmaya sokmamak lazım. (…) Seçildiği gün Binali Yıldırım Bey, Meclis Başkanlığı'ndan ayrılmış olur. (…) Aday olursa başımın üstünde yeri vardır.”
Tayyip Erdoğan’da AKP’nin 25 Aralık Salı günkü haftalık grup toplantısında, TBMM Başkanı olan Binali Yıldırım'ın aday olması halinde meclis başkanlığından istifa etmesine gerek olmadığını söylemişti.
Erdoğan’ın sözlerinden bir gün sonra konu hakkında konuşan Binali Yıldırım ise ''İstifa tartışmaları benim dışımda, konu kapanmıştır diye düşünüyorum'' ifadelerini kullanmıştı.
Özel: CHP’li Başkanvekili istifa etmişti
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu açıklanmasının ardından şu hatırlatmayı yapmıştı:
"CHP'li TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş, 2004 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmadan günler önce anayasanın 94. maddesini hatırlatarak istifa etmiştir. Bu tartışma tarihimiz boyunca 2. defa yaşanmaktadır. Meclis'e biraz ilgisi olan herkes bilir ki Meclis başkanı tarafsızdır. Başkan Meclis'teki grup toplantısına dahi giremez."
TIKLAYIN - Özgür Özel: Binali Yıldırım İstifa Etmelidir
AP’li Eroğan istifa etmediği için koltuğa oturamamıştı
İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu da Binali Yıldırım’ın aday olarak açıklanmasının ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, Adalet Partili (AP) Nuri Eroğan’ın 1963’te İstanbul Belediye Başkanı seçilmesine rağmen memurluktan zamanında istifa etmediği için belediye başkanlığını CHP’li Haşim İşcan’a kaptırmasını hatırlattı:
1963'de AP adayı olarak İstanbul Belediye Başkanı seçilen Nuri Erogan, yasayı umursamayıp zamanında istifa etmeyince, CHP adayı Haşim İşcan İstanbul'a Belediye Başkanı olmuştu. Şimdi de Anayasayı umursamayanlara hatırlatılır. Etmesin de görelim.
— Av. Mehmet Durakoğlu (@DURAKOGLU2016) December 29, 2018
(EKN)
* Fotoğraf: AA