Adana'nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11'i kız çocuğu toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği Aladağ Yurt Yangını davasının 9. duruşması yarın (30 Nisan 2019) Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
TIKLAYIN - Aladağ Yurt Yangını Davası: "Bilirkişi Raporu 'Yurt Ruhsatı Yok' Diyor"
Sosyal Haklar Derneği'nden avukat Evren İşler, bianet'e yaptığı açıklamada "Hem aileler hem de Sosyal Haklar Derneği adına laik, bilimsel, kamusal eğitimin hak olduğuna inanan herkesi yarın duruşmaya bekliyoruz." diyor.
Daha önce bilirkişi raporunun yeniden alınması yönündeki taleplerinin reddedildiğini belirten İşler son bilirkişi raporu ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Esas hakkında beyanda bulunacağız yarın.
"Bütün bilirkişi raporlarında ölümlere sebebiyet veren açık, alevli yangının nereden çıktığı çok net. Buna ilişkin bir tartışma yok. Bütün raporları okuduğumuzda görüyoruz ki bu yangının çıkışı elektrik tesisatının bakımsız ve eskiliğinden kaynaklanıyor ve tamamen Süleymancıların sorumluluğunda olan bir iş.
"Gereken önlemler alınmamış"
"Bizim bilirkişi raporuna itiraz etmemizin temel nedeni şuydu. Geçmişe dönük hatırlayalım, olayın hemen arkasından keşif yaparak olay yerini görerek rapor hazırlayan bilirkişiler bir tespitte bulundular. Bu tespitte sanık vekilleri itfaiyeyi ve TEDAŞ'ı sorumlu tutacak çeşitli beyanlarda bulundu.
"Sonrasında yurt binası yıkıldı. Belki de hukuk tarihimizin en büyük delil karatmasıydı bu. Orada mahkeme ve bizlerin yeniden görevlendirilen bilirkişilerin keşif yapma imkânı elinden alındı.
"Bu şunu gösteriyor; biz başından beri söylüyoruz bir gün bir anda olan bir yangından söz etmiyoruz. Bir cemaat örgütlenmesinden ve bu cemaat örgütlenmesinin eğitim, barınma gibi haklardaki etkisinden, etkinliğinden söz ediyoruz.
"Aynı zamanda yargılamada bu cemaatin korunmasından bahsediyoruz. Cemaatin orada görevlendirgidiği belletmenler açık açık korundu.
Müşteki avukatları olarak, yargılananların 'taksirle öldürme' suçundan değil 'olası kasıtla öldürme' suçundan yargılanmalarını istediğini aktaran Evren İşler, bu konu hakkında da şu bilgileri verdi:
"Olası kastın bir diğer adı da 'olursa olsun kastı'dır zaten. Biz diyoruz ki burada gereken önlemlerin hiçbirini almamışlar. Bu sonucu ön görmüşler ve umursamamışlar."
"Bulaşık yıkarken elektrik çarpıyordu"
Bu bilgiyi ise çocukların beyanına dayandıran İşler şunları söyledi:
"Bulaşık yıkarken elimize elektrik çarpıyordu dedi çocuklar beyanlarında. O yaştaki bir çocuğa neden bulaşık yıkattıkları tartışmasını geçiyorum. Elektrik tesisatının bu halde olduğu, sigortaların sürekli attığı ama devam edildiği, hiçbir tane yangın tatbikatı yapılmadığı, öğrencilere, eğitmenlere yangın eğitimi verlimediği, ışıklı tabelaların olmadığı bir ortam.
"Bunların hepsini üst üste koyunca şunu görüyorsunuz zaten. 'Bir yangın çıkarsa insanlar kaçamazlarsa kaçamasınlar, ölürlerse ölsünler'. durumu oluşmuş. Bu nednel burada olası kasıtla insan öldürme suçu vardır. Basit bir kaza değildir bu.
"Allah'ın bir takdiri olduğu ve bunun basit bir kaza olduğu savunması yapılıyor. Cemaatlerle gerçekten mücadele etmek gibi bir niyetleri varsa dosyanın içeriğine uygun şekilde olası kastan ceza verilmesi lazım."
"Baba duruşmaya gelmek için üç buçuk saat yürüdü"
Ailelerle ilgili daha önce basında çıkan yanlış bilgelr olduğunu söyleyen Evren İşler, ailelerin tamamının şikayetçi olduğunu hatırlattı.
"Bir önceki duruşmamız kış vaktine denk gelmişti. Üç buçuk saat yürüyerek arabaya ulaşan bir baba duruşmaya geldi. Bu kadar ısrar ve azimle duruşmayı takip ediyorlar yani.
"Adaletten başka bir talepleri yok. Şu anda bir tane bile tutuklu sanığın olmaması nedeniyle adalete olan inançlarını bir parça yitirmiş durumdalar. Ama adalet arayışından vazgeçmiyorlar." (AÖ)