Türk Ceza Hukuku Derneği’nin İstanbul Barosu ile birlikte düzenledikleri “Pazartesi Forumları”nın ikincisinde “Avukatların Yargılanması” tartışıldı.
Forumların ilki 2 Kasım 2009 Pazartesi günü Cağaloğlu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salon'unda yapılmış ve İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın’ın yönettiği “Yargı Reformu” konulu panelde Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Erman konuşmacı olarak katılmıştı.
Avukat Bahri Bayram Belen’in oturum başkanı olduğu ve avukat Haluk İnanıcı’nın konuşmacı olduğu ikinci forumda Türkiye’de avukatlık mesleğinin geçmişten bu yana geçirdiği değişim, avukatların soruşturmalar ve kovuşturmalar karşısında yaşadıkları problemler tartışıldı.
Oturumun açılış konuşmasında avukat Tahir Elçi’nin katledilmesinin avukatlık mesleğine ve ülkedeki barış ortamına yönelik büyük bir saldırı olduğu ifade edildi.
Belen: Mesleği savunmak önemli
Oturum başkanı Bahri Bayram Belen konuşmasında avukatların Türkiye’de hiç olmadıkları kadar baskı altında olduklarını, bu zamana kadar Türkiye’de hiç görülmediği kadar soruşturma ve kovuşturma ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Belen, İstanbul Barosu yönetim kurulu üyelerinin yargılanması nedeniyle destek amaçlı 17 Mart 2013 tarihinde düzenlenen “Olağanüstü Genel Kurul”un savunmayı sahiplenmek anlamında çok önemli olduğunu ve avukatlık mesleğini her zaman ve her koşulda savunmak gerektiğini söyledi.
İnanıcı: Avukatlık salt para kazanmak için yapılmaz
Forumun konuşmacısı Haluk İnanıcı konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye’de avukatlık mesleğinin geçirdiği değişime ve avukatların yaşadıkları problemlere ayırdı. İnanıcı konuşmasını Türkiye’de avukatların yargılanmasına ilişkin somut olayları güncel mevzuatlar ışığında açıklayarak tamamladı.
Haluk İnancı’nın konuşmasından önemli başlıklar şu şekilde:
“Farklı ülkelerde avukatlık yapan meslektaşlarımız ile bizim ülkemizde avukatlık yapan arkadaşlarımızı karşılaştırdığımızda; bizim ülkemizde avukatlar sadece mesleki görevlerini yerine getirmiyorlar, kahramanlık yapıyorlar.”
“Avukatlık mesleği bir dönüşüm geçiriyor. Hukuk teknisyenliği oluyor.”
“Klasik avukatlar için avukatlık mesleği salt para kazanmak için yapılmaz.”
“Klasik avukatlarda görüşmeler yüz yüze yapılır. Şu anda “hukuk şirketleri”ne gidiyorsunuz, görüştüğünüz bir avukatı tekrar göremiyorsunuz. Kişisel bilgilerinizi, sırlarınızı soyut bir şirkete teslim ediyorsunuz.
“Salt para kazanmak için yapılan avukatlık suç işlemeye ve meslek ilkelerinden uzaklaşmaya daha yatkın.”
“Şu anda mesleğimiz büyük bir çürüme girdabı içerisinde.”
Bayraktar: Mahkemeler siyasi baskı altında
Toplantıya katılanlar arasında bulunan Türk Ceza Hukuku Derneği eski başkanlarından Prof. Dr. Köksal Bayraktar avukatların yargılanmasına ilişkin önemli cümleler ifade etti:
“Bugünkü sistemde avukatların yargılanması bakımdan avukatlar Adalet Bakanlığı’na bağımlı hale getiriliyor.”
“Barolar Birliği karşılaştırmalı hukuku inceleyerek avukatların yargılanması konusunda araştırmalar yapmalıdır. İtalya’da mesela bu durum nasıl gerçekleşiyor? “
“Avukatların yargılanması bakımından mevzuatta yer aldığı şekliyle ağır ceza mahkemesine gitmek iyi mi, yoksa kötü mü? Mahkemeler siyasi baskı altında.”
“Avukatlar olarak daha fazla mücadele etmeliyiz.” (FÇİ/HK)