"Aladağ'da köylerde yol yok, telefonlar çekmiyor. Ailelerin insanlara ulaşması, kamuoyuna dertlerini duyurabilmesi çok zor. Yine de çok çabalıyorlar, adalet istiyorlar. Maalesef sadece yol ya da telefon şebekesi değil, Aladağ'a adalet de yok"
Bu sözler avukat Evren İşler'e ait.
Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda 29 Kasım 2016'da, 11 kız çocuğu ve bir öğretmen çıkan yangın sonucu yaşamını kaybetti.
İki yıl geçti. Olayda sorumluluğu bulunan ve hakkında dava açılan ondört kişiden yedisi tutuklanmış olsa da zaman içinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Ailelerin adalet talebi devam ediyor.
Davanın bir sonraki duruşması 17 Ocak 2019'da Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
Avukat Evren İşler, Sosyal Haklar Derneği adına davayı yakından takip eden isimlerden.
Sosyal cinayet
Avukat İşler Aladağ’da kız çocukların çıkan yangında yaşamını kaybetmesini "sosyal cinayet" olarak tanımlıyor.
"Sosyal cinayet, sosyal hak ihlallerinin yol açtığı ölümler demek. Çünkü, yaşamını kaybeden çocukların eğitim ve barınma hakkı gasp edildiği gibi güvenli bir ortamda eğitim alamadılar, barınamadılar. Üstelik çocuklar bu koşullara mecbur bırakıldı. "
İşler'e göre; 301 madencinin öldüğü Soma madeni iş cinayeti, 25 kişinin öldüğü Çorlu'da trenin raydan çıkması, dokuz kişinin öldüğü Hopa'daki sel Türkiye’de ilk akla gelen sosyal cinayetlerden.
“Taksirle değil, kasıtla..."
İşler iddianamenin bile baştan eksik yazıldığını düşünüyor, yurt ve dernek yöneticilerinin aralarında olduğu yangından sorumlu yedi kişiye “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan dava açılmasını sorunlu buluyor.
"Sorumlulara, 'taksir'den değil, 'olası kasıtla insan öldürme' suçundan dava açılması gerekiyordu."
"Aileler adalet bekliyor"
Avukat İşler duruşmalarda "tüm sorumluların birbirini suçladığını" söylüyor ve sosyal cinayetlerde yargı pratiğinin hep böyle işlediğini ekliyor:
"Dernek yöneticileri itfaiyeyi suçladı, kamu görevlileri kendilerinin hiç sorumluluğu olmadığını söyledi, itfaiyeciler yangının kendilerine haber verilmesinden itibaren 2 dakika içinde olay yerine gittiklerini söyledi. Netice olarak sanıklar olayın sorumluluğunu havada bırakmaya yönelik beyanda bulundu.
“Aladağ’da aileler iki yıldır adalet bekliyor. Ancak, davadakilerin ceza almasını beklerken aksine hepsinin tahliye edildiğini gördük. Bu da aileleri üzüyor. Hiçbir şekilde davadan takip vazgeçmeyeceğiz diyorlar."
"Kaymakama beraat"
Avukat İşler yangın sırasında Aladağ kaymakamı olan Ahmet Ziya Filizer hakkında beraat karar verilmesine de tepkili.
"Filizer hakkında yangında da 'Görüve kötüye kullanma' suçlamalasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Geçen hafta Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada beraat etti."
"FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen Kaymakam Filizer ile ilgili kararı istinaf mahkemesine taşıdık."
"Aladağ'da köylerde yol yok"
Ailelerin davayı takip ederken yaşadığı zorluklara da değinen İşler, son olarak şunları söylüyor:
"Aladağ'ın dağ köylerinin hala yolu yok. Belediyeye ısrarla başvurmamıza ve yapılacağı söylenmesine rağmen yol yapılmadı. Yolu olmayan köylerden, binbir yokluk ve zorlukla geliyorlar her duruşmaya. Aileler süreci takip etmeye ve sorumluların ceza almasını sağlamaya kararlılar."
Ne olmuştu?
29 Kasım 2016'da Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde yangın çıktı.
Yurtta kalan eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5. sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş hayatını kaybetti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırıldı.
Yangınla ilgili önce tutuklanan ve sonra serbest bırakılan dört dernek yöneticisi Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukatların, Sosyal Haklar Derneği ve Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine tekrar tutuklandı. Dava tutuklu yedi sanıkla başladı.
Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında, "görevi kötüye kullanma" suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Nisan ayında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilldi. Mahkeme Filizer'in beraat etmesi yönünde karar verdi, avukatlar davayı istinaf mahkemesine taşıdı.
Sanıklar
Davada yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur davada tutuklu olan son iki sanıktı. 7 Eylül 2018'de 7. duruşmada tahliye edildiler.
Dernek yönetim kurulu üyesi Ramazan Dede sağlık sorunları nedeniyle 5 Haziran 2018'de görüyen 6. duruşmada tahliye edildi. Dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt çalışanı Mahmut Deniz ise 8 Şubat 2018'de ara kararla tahliye edildi.
Davada tutuksuz yargılanan kamu görevlileri ise dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ile Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli, yurtta denetim yapıp rapor hazırlayan görevliler Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Arı ile Cihan Ünal, Bayram Aydın ile Mehmet İpek ve Zeki Yılmaz.
Sanıklar, "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.