Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmeden bir hafta önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı dava mahkûmiyetle sonuçlanırken Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, "Hrant Dink cinayetiyle ilgili davalarda ve soruşturmada yeni hak ihlalleri yaşandığına" dikkat çekiyor.
Çetin, "İç hukuk yolları teker teker tükeniyor. Girişimlerimizden sonuç alamazsak AİHM'ye başvuracağız" diyor.
"Dava başladığı gibi bitiyor"
Dink ailesinin avukatları, cinayetin arkasındaki tüm aktör ve sorumlular ile Dink'in henüz basın davaları çerçevesinde hedef gösterildiği günlerde sorumluluğu olanların da soruşturulmasını bekliyor. Ancak Çetin gelişmelerden umutsuz.
Çetin'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'de süren davalarda ve Dink cinayeti soruşturmasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşama, adil yargılanma, ifade özgürlüğü, etkili başvuru haklarını güvence altına alan 2, 6, 10 ve 13. maddeleri ile ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddesi ihlal ediliyor.
İhlallere örnekler
bianet'in sorularını yanıtlayan Çetin, İstanbul ve Trabzon'daki davalarda etkin soruşturma yürütülmemesini, İstanbul Valiliğinin ve savcıların tutumunu, MİT yöneticilerinin soruşturulmasıyla ilgili taleplerinin yanıtsız kalmasını bu ihlallere örnek gösteriyor:
- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada etkin soruşturma yapılmıyor. Şu anda yargılananlar, bu davanın tetikçileri ile yakın arkadaşlarından ibaret. Oysa bu cinayetin bir eylem planı olarak ele alınıp adım adım gerçekleştirildiğini biliyoruz. Mahkemeye cinayetin nasıl planlandığını, aşamalarında kimlerin yer aldığını bildirdik. Dink'in mahkemelere şikâyet edilmesinin merkezi bir örgütlenme sonucunu olduğunu, şikâyetlerin tek tip dilekçelerle yapıldığını hatırlattık. Bütün olguların birlikte değerlendirilmesini istedik. Ancak çabalarımız sonuç vermedi.
- Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada etkin soruşturma yürütülmüyor. Sekiz jandarma görevlisinin dosyasının cinayet dosyasıyla birleştirilmesi yönündeki başvurularımız reddedildi.
- İstanbul Valiliği, şikayetçi olduğumuz bir soruşturmada, soruşturma dosyalarını ve inceleme raporunu bize vermiyor. Bunu şikayet ediyoruz ancak iç hukuk yolları teker teker tükeniyor.
- Cinayetin soruşturulması için bilgi, belge ve tanıklarla ilgili savcılıklara verdiğimiz dilekçeler yanıtlanmadı. MİT yöneticilerinin soruşturulmasıyla ilgili taleplerimiz sonuçlamadı.
Mahkeme kararını eylülde açıklayacak
Hrant Dink'in suikaste uğramadan bir hafta önce açtığı dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye aleyhine sonuçlanmıştı. Türkiye, savunmasında Dink'i bir Nazi lideriyle eş tutarak "nefret söylemi"yle suçlamıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu savunmayı "içine sindirmediğini" söylemiş, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de davanın savunulamaz olduğunu dile getirmişti. Mahkemenin mahkûmiyet kararını, gerekçesini yazdıktan sonra, eylülde açıklaması bekleniyor. (BB)