Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hakkında önce 19 Mayıs kutlamasından soruşturma açılan avukat Efkan Bolaç’a, bugün savcılıkta verdiği ifadede diğer sosyal medya paylaşımları da soruldu.
“THKP-C [Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi] propagandası” ile suçlanan Bolaç ayrıca, Mahir Çayan ile ilgili paylaşımı dolayısıyla Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 215. Maddesindeki “suçu ve suçluyu övmek” ile itham edildi.
“Mahir Çayan hükümlü değildi”
Savcı Osman Belen’e verdiği ifadesinde Bolaç şunları söyledi:
“Mahir Çayan ülkesini seven bir insandır. Tam bağımsız Türkiye hayali vardır, ben de tam bağımsız Türkiye hayalinin doğru olduğunu düşündüğüm için paylaştım.
“Mahir Çayan ile ilgili dosyadaki paylaşımlardan biri de 1971 tarihli bir gazete kupürü. Kupürdeki ‘katili tanıyorum’ pankartlı paylaşımım yüzünden daha önce soruşturma açılmıştı, ifade vermek istediğimde soruşturmadan çıkarıldığımı öğrendim.
“Kaldı ki bu paylaşımda suç unsuru yoktur, paylaşımlarımın hiçbirinde örgüt propagandası olmadığı gibi THKP-C diye bir örgüt de şu anda yoktur, ‘suçu ve suçluyu övme’ yönünden inceleyecek olursak da Mahir Çayan’ın almış olduğu bir hüküm bulunmamaktadır.”
“Retweet” için de ayrı suçlama
Bolaç’a ayrıca, bir başka kişinin tweet’ini retweet yaptığı [yeniden paylaştığı] gerekçesiyle de “yargı makamlarına hakaret” suçlaması yöneltildi.
Efkan Bolaç bu paylaşımının da yargının bağımsız olmadığına dair eleştiri olduğunu söyledi.
Sosyal medya hesabı detaylı şekilde incelenen Bolaç’a ayrıca, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Berkin Elvan ve Soma davası hakkındaki paylaşımları da soruldu.
Mahir Çayan paylaşımı neydi?
Avukat Efkan Bolaç 19 Mayıs 2018’de Twitter hesabından Mustafa Kemal Atatürk ve Mahir Çayan’ın fotoğrafıyla şu paylaşımı yaptı:
“Hayatın cilvesine bakın ki, onun açtığı yolda Milli Kurtuluş Bayrağını 1971 Türkiye’sinde dalgalandıran bizler, O’nun adına, O’nunla uzaktan yakından ilişkisi olmayanlar tarafından O’na ihanetle suçlanıyoruz. Mahir Çayan #Atatürk #19Mayıs”
Kızıldere’nin yıldönümünde de 30 Mart’ta da Çayan’ın fotoğrafıyla şu tweet’i yazmıştı:
Erleri çekin, rütbeliler gelsin...#MahirÇayan#Kızıldere @mahirgra pic.twitter.com/NdSSjTw9V2
— Efkan Bolaç (@efkanbolac) March 30, 2021
Durakoğlu: Şüpheliden delile ulaşma mantığı
Bolaç’ın avukatı olarak İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Ata Yazıcıoğlu ve Kemal Aytaç da ifade işlemine katıldı.
Durakoğlu, soruşturma şeklinin yanlış olduğunu, şüpheliden delile ulaşma mantığı ile soruşturma yapıldığını, Bolaç’ın telefonunun incelenmek üzere istenmesinin avukat olan Bolaç’ın sır tutma yükümlülüğünün ihlal edilmesi olacağını belirtti.
Bolaç’a iletilen tebligatta, “Sosyal medya hesaplarında inceleme yapılarak başkaca suça konu paylaşımı bulunup bulunmadığının araştırılması; Şüphelinin kullanmakta olduğu cep telefonunda (galeri, sosyal medya uygulamaları, WhatsApp gibi) suça konu emarelerin tespiti amacıyla inceleme yapılarak tutanağa geçirilmesi” talimatı yer alıyordu. Savcılık, Bolaç’ın buna rıza göstermemesi durumunda, ifadeyi alması için talimat yazdığı polislerin "savcılık makamından el koyma kararı talep etmesini" yazdı.
Avukat Kemal Aytaç bunun siyasi bir dosya olduğunu, suça konu bir durum olmadığını söylerken avukat Yazıcıoğlu da sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında ve eleştiri sınırları içerisinde olduğunu ifade etti.
Savcılık iddianame hazırlayıp hazırlamayacağına karar verecek. (AS)