Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı, Emek Partisi (EMEP) üyesi avukat Tugay Bek’in maruz kaldığı polis şiddetinin cezasızlığa uğraması Meclis’e taşındı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, gözaltında darp edildikten sonra “görevi yaptırmamak için direnmeden” dava açılan avukat Bek’i darp eden polislerin “kimliklerinin bulunamadığı” gerekçesiyle soruşturulmadığını belirtti. Bek’in darp edildiği sırada karakoldaki kamera görüntülerinden polisler ve Bek’in maruz kaldığı muamele görülüyor.
Darp, ters kelepçe, yerde yatırmak…
Avukat Bek, 12 Aralık 2016’da “hakkında ihbar olduğu” iddiasıyla gözaltına alınarak Adana Emniyet Müdürlüğüne götürüldü, sekiz gün gözaltında tutuldu.
2015 genel seçiminde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana milletvekili adayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nde yöneticilik yapmış olan Tugay Bek, maruz kaldığı polis şiddetini bianet’e anlatmış, “Sekiz gün boyunca 20 metrekarelik hücrede sekiz kişi yerlerde yatmak zorunda kaldık. Bu bile tek başına eziyet ve işkence zaten” demişti.
Tıklayın - Avukat Tugay Bek: Gözaltında İşkence Gördüm
“Hakkımda ‘patlamalarla ilgili’ ihbar olduğunu söyleyerek gözaltına aldılar. Savcılık sorgusunda ise Leman dergisi, Evrensel gazetesinde yayınlanan karikatürleri neden Twitter’dan paylaştığımı sordular. Cumhurbaşkanına hakaret içeriyormuş…”
Gözaltındaki rutin sağlık muayenesi sırasında darp edildiğini, elleri arkada birleştirilerek zorla ters kelepçe takıldığını, polislerin sistematik şekilde başına vurduğunu anlatan Bek, polisler ve amirleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Görüntü var ama “fotoğraf kalitesi düşükmüş”
Danış Beştaş, soru önergelerinde olayın devamını şöyle anlattı:
“Avukat Bek’in olaya ilişkin şikayeti üzerine Adana Emniyet birimleri kamera görüntüleri de olan olayda Bek’i darp eden polisleri bulamadığını iddia etti.
“Oysa Bek’in gözaltında darp edilmesi ile ilgili soruşturmada savcılık, görüntülerden alınan fotoğraflardaki polislerin tespit edilmesi için fotoğrafları Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne göndermişti. Emniyet ise savcılığa cevabında ‘fotoğraf kalitesinin düşük ve bulanık olduğunu, bu yüzden polislerin tespit edilemediğini’ ileri sürdü.
“Fakat buna rağmen, görüntülerde kim oldukları tespit edilemeyen polislerden üçü Tugay Bek hakkında kendilerinin eline vurduğu ve yaraladığı savıyla suç duyurusunda bulundu.
“Bu suç duyurusu neticesinde Bek hakkında kolluğa görevi yaptırmadığı gerekçesiyle Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.”
“Mağdurken sanık durumuna nasıl geldi?”
Önergede, Adalet Bakanı Abdurrahman Gül’den şu soruları yanıtlaması istendi:
* Hak savunucusu ve Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı olarak işkence ile mücadele eden bir avukata ters kelepçe uygulamasının amacı nedir?
* Bek’in maruz kaldığı ters kelepçe uygulamasının iddianameye farklı biçimde yansıması, kötü muamelede bulunan kolluk görevlilerinin aklanmasını sağlamak için mi?
* Bek’in maruz kaldığı kötü muameleyi şikâyeti esnasında tespit edilemeyen polislerin şikâyeti nasıl kabul edilebildi?
* Emniyet birimlerinin şikâyet edilen kolluk görevlilerinin tespit edilemediğine ilişkin yazılı beyanı suçluyu kamu makamlarından gizlemek değil mi? Bu hususta Adana Emniyetinde görev yapan polisler hakkında yargısal işlem başlatılacak mı?
* Kolluk görevlileri Adana Emniyeti tarafından tespit edilememişken Tugay Bek’i darp eden polislerin şikâyeti ile kim oldukları ortaya çıkmış olup kötü muamele ve darp eden kolluk görevlileri hakkında idari ve yargısal süreç başlatılacak mı?
* Darp edilerek kötü muameleye ve ters kelepçe uygulamasına maruz kalan Tugay Bek mağdur durumda iken sanık durumuna nasıl gelebildi? Hem kötü muameleye maruz kalıp hem de sanık olarak Tugay Bek’in yargılanması hayatın olağan akışına ve hukuka uygun mu?
* Hedef alınan Tugay Bek’in avukatlık faaliyetleri mi?
* Kolluk güçlerinin görev esnasında işledikleri suçlardan yargılanmaları sağlanacak mı? Hak ihlallerinin önlenmesi ve yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir girişiminiz olacak mı?
“Polisler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?”
Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da şunları sordu:
* Ters kelepçe takan kolluk görevlileri hakkında soruşturma başlattınız mı? Şayet başlatılmış bir soruşturma yoksa sebebi nedir?
* Bek’in maruz kaldığı kötü muameleyi şikayeti esnasında tespit edilemeyen polislerin şikayeti nasıl kabul edilebildi?
* Emniyet birimlerinin şikayet edilen kolluk görevlilerinin tespit edilemediğine ilişkin yazılı beyanı suçluyu kamu makamlarından gizlemek değil mi? Bu hususta Adana Emniyetinde görev yapan polisler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?
* Kolluk görevlileri Adana Emniyeti tarafından tespit edilememişken Tugay Bek’i darp eden polislerin şikâyeti ile kim oldukları ortaya çıktı. Polisler hakkında başlatılmış idari soruşturma var mı? (AS)