Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan internette yeni düzenleme yapacak torba yasa ile ilgili ilgili olarak "Sadece özel hayatın gizliliğinde yargı kararı olmadan kapatma olabilecek" dedi. Bakan’ın açıklamalarını bianet’e değerlendiren bilişim hukukçusu avukat Gökhan Ahi “Peki ya kamu yararı olan içerikler ne olacak?” diye soruyor.
Ahi: Yasa keyfi uygulamaya müsait
Ahi, kamuya mal olmuş kişiler söz konusu olduğunda sıradan yurttaşlardan daha dar kapsamlı bir “özel alan”ın söz konusu olduğunu belirterek “Örneğin, bir bürokratın rüşvet alırken görüntüleri yayınlanırsa artık burada özel hayatın gizliliğinden bahsetmek yersizdir, nitekim bu görüntülerin açıklanmasında artık kamu yararı vardır” diyor.
“Bakanın bu görüşüne katılmak mümkün değil. Bir kere özel hayat kavramı, gizliliği ihlal edilen kişiye göre değişir. Sıradan bir vatandaşın sokaktaki davranışları dahi özel hayat korumasına girerken, kamuya mal olmuş siyasetçiler, bürokratlar ve sanatçılar için özel hayatın sınırları daha dar kapsamlıdır.
“Kural olarak, kişi kamuya mal olmuş bir kişi olsa bile hayatın gizli alanına müdahale edilemez. Ancak söz konusu kişi kamuya mal olmuş bir kişi ise ve kamu yararı söz konusu ise hayatın özel yönüne belirli bir miktar müdahale söz konusu olabilecektir.
“Örneğin, bir bürokratın rüşvet alırken görüntüleri yayınlanırsa artık burada özel hayatın gizliliğinden bahsetmek yersizdir, nitekim bu görüntülerin açıklanmasında artık kamu yararı vardır.
“Kamuya mal olmuş kişinin özel hayatına müdahale tabi ki sınırsız değildir, nitekim yatak odası görüntülerinde kamu yararı olduğunu söyleyemeyiz. Bakan gerektiğinde özel hayatın gizliliğinin korunması için onay verince ilgili görüntü, metin ya da seslere erişim engelleme kararı verebilecek, ancak kamu yararı olan içerikler ne olacak? Aslında bu düzenleme kamu yararına kesinlikle aykırıdır ve keyfi kullanmaya çok müsaittir.”
Bakan Elvan: Sansür yok
Bakan Elvan, yasa değişikliği ile ilgili “Başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ifadesi çok geniş. O kalkacak. Sadece özel hayatın gizliliği söz konusu olduğunda bu durum söz konusu olacak. Önergeler verilecek”demişti. Elvan yasa değişikliğini şöyle savunmuştu:
“ Diyelim ki herhangi bir vatandaşımız mağdur oldu. İki gün boyunca içerik sağlayıcısından yanıt beklemek zorunda olmayacak. İçeriğin engellenmesi için doğrudan mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme 24 saat içinde karar vermek zorunda olacak.
“Bu, yalnızca bireysel hakların ihlaline yönelik olacak.Mahkeme kararını verir vermez, bu kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderecek ve Birlik tüm erişim sağlayıcılarını uyaracak. Ardından 4 saat içinde Birlik o yanının çıkarılmasını sağlayacak. Buradamahkeme kararı olmadan engelleme söz konusu değil. Yani bir sansür uygulaması söz konusu değil.”
Alternatif Bilişim Derneği, Korsan Parti, TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası gibi sivil toplum örgütleri ise değişikliğin ifade özgürlüğü ve internet özgürlüğünü ihlal ettiğini söyleyerek tepki göstermişlerdi. (EA)