Önde gelen barış örgütleri, sendikalar, sol parti ve gruplarla, sosyal alanda faaliyet gösteren dernekler, dini kuruluşlar ve tek tek barış aktivistlerinin imzalarının yer aldığı gazete ilanlarıyla kamuoyunu bilgilendiren barış hareketi koordinasyonu, "uygar ve sosyal bir Avrupa" için geçen ekim ayında AB hükümet ve devlet başkanları tarafından kabul edilen AB Anayasası Tasarısı'nın "Avrupa'daki insanlar tarafından tartışılması" ve kararın onlar tarafından verilmesi çağrısında bulundu.
Kimi AB ülkesinde halkoylamasıyla, kimisinde de ulusal meclislerdeki oylamalarla, onaylanıp yürürlüğe girmesinin ardından Avrupa'daki siyasal entegrasyon açısından yeni bir döneme damgasını vuracak olan Avrupa Anayasası Tasarısı'na şimdiki haliyle "hayır" denilen bildiri özetle şöyle:
"Bizler uygar ve sosyal bir Avrupa istediğimiz için anayasa tasarısını, dolayısıyla kıtanın geleceğinin kamuoyunda tartışılmasını talep ediyoruz. Avrupa'daki insanlar, ciddi bir tartışma sonucu anayasanın gelecekte nasıl bir rol oynaması ve hangi temel konuları içermesi gerektiği konusunda kendi kararlarını verebilmelidirler.
Gündemdeki anayasa tasarısını reddediyoruz.
* Çünkü dünya çapında savaş görevlerine gönderilebilecek yeni bir AB ordusu kurmayı öngörüyor.
* Çünkü silahlanma için bir dairenin kurulmasını içerirken (Savunma Yeteneklerinin Geliştirilmesi, Araştırma ve Silahlanma Ajansı), silahsızlanma için herhangibir kurum öngörmüyor.
* Çünkü Avrupa'da yeni silahlanma girişimleri büyük harcamalar gerektiriyor, ancak sosyal güvenlik ve eğitim gibi alanlar acil para ihtiyacı içinde.
Büyüyen Avrupa'nın uluslararası politikada barışı koruyacak bir rol oynayabilmesi için itilafları uygarca ve şiddet içermeyen yöntemlerle giderecek olanakların güçlendirilmesi, bunu hedefleyen bir sosyal ve kalkınma politikalarının oluşturulması gereklidir.
Gündemdeki anayasa tasarısını reddederek, dış politikanın daha da askerileştirilmesi ve sosyal özün ortadan kaldırılması sürecinin Avrupa'nın geleceğini belirlemesini önlemek gereklidir.
Şu andaki görev silahlanma değil, silahsızlanmadır."
(GK/YS)