Avrupa ülkeleri, vergi ödeyen yurttaşlarının cebinden çıkacak yaklaşık 1,7 trilyon avroyu, bankaları mali krizden kurtara planları için ayırdı.
Açıklamalara göre Almanya 550, Fransa 350, Hollanda 200, İspanya 100, Avusturya 85 milyar avro değerinde kurtarma planları hazırladı. İtalya herhangi bir rakam telaffuz etmese de "gerektiği kadar" para ayıracağını bildirdi.
Britanya hükümetinin daa önce açıkladığı kurtarma planıysa yaklaşık 500 milyar sterlin tutarında.
Bu paranın büyük bir bölümü, bankalar arası borçlanmaların güvencelenmesi için kullanılacak. Planlarda, zor durumdaki bankaların hisselerinin satın alınması da var.
Hükümetler bu miktarların "en çok" düzeyi ifade ettiğini, krizin hafiflemesi durumunda hepsinin harcanmayacağını söylüyor.
Britanya dün (13 Ekim) üç büyük banka Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB ve HBOS'un kurtarılması için 37 milyar sterlin ayırdığını duyurdu. ABD'yse, 700 milyar dolarlık plan kapsamında 250 milyar dolarlık sermaye aktarımıyla aralarında Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi büyüklerin de bulunduğu bankalardan hisse almaya hazırlanıyor.
"Türkiye riskli ülkeler arasında"
Britanya merkezli Financial Times gazetesinde bugün yayınlanan analizinde David Oakley, artan borçları nedeniyle kaygı yaratanların başında, gelişmekte olan ülkelerin geldiğini söylüyor.
Gazeteye göre kredi krizi nedeniyle bankacılık sistemleri baskı altında olan ve borçlarını ödeyememe ihtimali yüzde 80'i bulan ülkeler; Pakistan, Arjantin, Ukrayna ve İzlanda.
Riskli ülkeler arasında yüksek cari işlemler açığı nedeniyle Türkiye de var. Gazeteye göre Türkiye'nin borçlarını ödeyememe ihtimali yüzde 35. (TK)