İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen Hramt Dink cinayeti davasının 10. duruşmasını, Paris Barosu yetkililerinden Vincent Niore, Ermeni Asıllı Fransız Avukatlar Birliği (AFAJA) yetkilisi Alexandre Aslanian'ın yanı sıra Brüksel Barosu Başkanı Yves Oschinsky de izliyor.
Dink cinayeti davasını her duruşmada farklı bir heyetle izlemeye çalışacaklarını bianet'e açıklayan Niore, "Bundan sonra Avrupa'nın diğer barolarıyla yargılamayı izleme niyetindeyiz" dedi. Niore Paris Barosu Başkanı'nın mektubunu, Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin'e iletti.
Duruşmanın ilk bölümünün ardından bir açıklama yapan Avrupalı hukukçulardan Niore, Brüksel Barosu'nun katılımıyla daha da güçlendiklerini, Dink'in anısına sadakat için davayı izlediklerini söyledi; " Hrant için, adalet için, hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeni'yiz" dedi.
Önceki akşam cinayetin tüm sorumlularının açığa çıkarılması ve yargılanması talebiyle Beyoğlu'nda gerekleştirilen insan zinciri eylemine bizzat katılan Niore, eylemi nasıl bulduğu sorusuna "Kardeşlik ve dostluk için büyük bir andı. Çok etkilendik" diye yanıt verdi; "Şu anki dayanışmamız vicdan zincirindeki kadar büyük bir buluşma" diye konuştu.
Uluslararası Barolar Konferansı Başkanı da olan Oschinsky de "Cinayetteki tüm sorumluluların ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Cinayet öncesi ilişkilerin ortaya çıkarılmasını, yaşam hakkının korunması için kamu makamlarının tüm gereklilikleri yerine getirip getirmediğinin saptanmasını istiyoruz" dedi.
Aslanian da "Başbakanlık Teftiş Kurulu raporlarının ışığında somut sonuçlara ulaşılmasını" dilediklerini, şu an gelinen sürecinse, cinayette sorumlulukları bulunan kamu makamlarının rahatsız edildiği bir aşamaya bir işaret ettiğini dile getirdi.
Dink 19 Ocak 2007'de öldürülmüş, dava 2 Temmuz 2007'de başlamıştı. Davada yargılanan hiçbir kamu görevlisi yok. Dink ailesi avukatlarının taleplerine karşın, cinayet davasıyla birleştirilmeyen bir başka davadaysa, sekiz jandarma basit ihmal suçlamasıyla yargılanıyor.
AİHM Türkiye'den yanıt bekliyor
Faklı tarihlerde yapılan başvuruları birleştirerek değerlendirmeye başlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'yse (AİHM) Türkiye'den sorduğu sorulara kasıma kadar yanıt bekliyor.
Cinayette ihmalleri bulunanlar hakkında Türkiye'de yapılan şikayetlerin sonuçsuz kalması üzerine, Trabzon, İstanbul, Samsun Emniyetleri ve Trabzon Jandarması hakkındaki dosyaları incelemeye alan AİHM, Türkiye'ye, Dink'in yaşamını koruma görevini yerine getirip getirmediğini ve kendisine Ermeni kökenli olduğu için ayrımcılık yapılıp yapılmadığını sormuştu. (EÖ/TK)