Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis Yunanistan’ın bugün IMF’ye 1.6 milyar Euro olan borcunu ödemeyeceğini açıkladı. Gazetecilerin öğle saatlerinde yönelttiği 'Yunanistan bugün borcunu ödeyebilecek mi?' sorusuna cevap veren Yunanistan Maliye Bakanı 'hayır' cevabını verdi.
Bu gelişmenin üzerine Yunanistan'ın teknik olarak iflas etmesinin önündeki tek engel kreditörlerle son anda mali yardım anlaşmasına varılabilmesi. Yunanistan'ın mali krizinde beklenen diğer konu ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF’nin borçların ödenmesi için öne sunduğu reform şartlarının oylanacağı 5 Temmuz referandumu. Referandumun sonucu "hayır" olursa Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimali de var. Peki Avrupalı siyasetçiler ve kurumlar buna nasıl tepki veriyor?
Avrupa’dan tepkiler
Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, ” Referandumdan hayır çıkarsa bu, Yunan halkının euro bölgesinde kalmak istemediğini gösterir.” açıklamasında bulundu.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Twitter hesabına” seçim Euro ve Yunanistan’ın eski para birimi drahma arasında olacak” yazdı.
Avrupa Komisyonu başkanı Jean-Claude Juncker "Şimdi gerçeğin zamanı. Yunan halkının evet oyunu vermelerini istiyorum. Hayır demek Avrupa’ya hayır demektir ” dedi.
Fransa başkanı Francois Hollande, "Geleceklerinin nasıl olacağını söylemek Yunan halkının hakkıdır. Bu ya Yunanlıların eurozone içinde kalması ya da çıkma riskini almasıdır” dedi.
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Yunanistan'ın Euro'dan ayrılmasının ”travmatik” olacağını belirtti.
Rusya'dan da bir açıklama geldi. Kremlin Yunanistan’a mali bir yardım yapmayacaklarını, borç krizinin Yunanistan ile Avrupa Birliği arasında olduğu belirtti.
İspanya Başbakanı Mariano Rahoj ise yaptığı açıklamada Yunan halkının referandumda hayır oyu vermesinin ülkenin eurodan çıkışı olarak yorumlanacağını söyledi.
Euro Group başkanı Jeroen Dijsselbloem az zaman kalmasına rağmen, kapının müzakerelere hala açık olduğunu söyledi[1].
Tsipras: Halklar batmaz bankalar batar
Tüm seçim propagandasını kemer sıkma politikacılarına karşı yönelten Tsipras “evet oyu çıkarsa halkın kararına saygı duyarız ama bunu yürüten biz olmayız“ dedi.
Müzakere masasını terk edip Yunanistan’a dönen başbakan Tsipras Twitter hesabına şunları yazdı:
“Bu garip yaklaşım iki senaryonun habercisi olabilir. Ya bir anlaşma istemiyorlar. Ya da Yunanistan ile ilgili özel çıkarlara hizmet ediyorlar.”
“Kreditörlerin bu tür tedbirleri reddetmesi gibi bir durum daha önce hiç yaşanmamıştı. Ne İrlanda’da ne de Portekiz’de.
Kararı halka bırakan Tsipras, dün akşam çıktığı bir televizyon programında hayır sonucunun hükümeti müzakereleri yeniden başlatma konusunda daha güçlü kılacağını söyledi.
Referandum için "bunu tüm ruhunuz ile reddetmenizi istiyoruz" dedi.
Katıldığı bir programda kreditörlerin, yaratacağı negatif sonuçlardan ötürü Yunanistan’ın eurozone’dan çıkmasını istemediğini belirtti.
Ayrıca “evet“ oyunun geçmesi durumunda istifa edeceğini duyurdu. (BZ/HK)
[1] "Europe's big guns warn Greek voters that a no vote means euro exit", The Guardian, 30 Haziran 2015