Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Avrupa Yargı Konseyleri Ağı'ndaki (ENCJ), gözlemci statüsü askıya alındı.
ENCJ’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, oybirliğiyle alınan kararda, HSYK, ENJC’nin tüm aktivitelerinden de süreli olarak çıkarıldı.
ENCJ, HSYK ile ilişkide kalmaya devam edeceğini, destek ve rehberlik sunmaya hazır olduklarını da ekledi.
ENCJ’nin açıklamasında, üyelik ve gözlemci statüsü şartı olarak, “yargı kurumlarının yürütme ve yasama organından bağımsız olması” ile “adaletin uygulanmasında bağımsızlık kriterinin hayata geçirilmesinde yargı kurumlarının sorumlu olduğu” belirtildi.
“Bağımsız yargı” vurgusu
Açıklamada, ENJC’nin Avrupa Birliği Üye Ülkeleri enstitülerini bir araya getiren bir örgüt olduğu ve yargı kurumlarının bağımsızlığını desteklemekle sorumlu olduğu belirtildi.
ENCJ’ye üyeliğin ve gözlemcilik statüsünün de yargı kurumunun bağımsızlığı olduğunun altı çizildi.
HSYK’nın işlemlerinin bu şartı artık taşımadığından endişe duyulduğu ifade edildi.
“Standartları karşılamıyor”
8 Aralık’ta HSYK’nın durumunu tartışmak için bir araya gelen ENJC toplantısında, Türkiye’de özellikle 2014’ten bu yana meydana gelen gelişmeler ve Temmuz 2016’dan sonra savcı ve hakimlerin tutuklanması konularında endişeler dile getirildi:
“ENJC 15 Temmuz darbe girişiminin ulusal travmaya yol açtığı ve sorumlu olanların açık, adil ve tarafsız yargılama süreçleriyle yargılanması gerektiğini belirtir.”
HSYK’nın konuyla ilgili savunmasına başvurulduğu ancak bu savunmanın tatmin edici bir bilgi içermediği ifade edildi.
ENJC’nin Türkiye’nin içişlerine karışmadığı ancak HSYK’nın ENJC’nin standartlarını da artık karşılayamaz hale geldiği, bu standartlar ile uyumlu olmadığı belirtildi.
AP müzakerelerin askıya alınmasını istemişti
ENCJ, AB üyesi ülkelerin yargı kurumlarının bağımsız ve tarafsızlığını denetliyor, ayrıca yargı kurulları gözlemci statüsüyle konseyde bulunuyor.
TIKLAYIN - AP’DEN “MÜZAKERELER ASKIYA ALINSIN” KARARI
Avrupa Parlamentosu (AP) da 24 Kasım’da Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak askıya alınmasına ilişkin önergeyi oylamış, önerge büyük çoğunlukla kabul edilmişti.
Toplam 3 bin 659 hakim, savcı atıldı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 10 Kasım’daki açıklamasında, “HSYK’nın, meslekte kalmalarını uygun görmeyerek meslekten uzaklaştırdığı 3 bin 456 hakim ve savcı olduğunu” söylemişti.
17 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan HSYK Genel Kurulu kararıyla da “FETÖ/PDY” bağlantısı olduğu gerekçesiyle 203 hakim ve savcı daha meslekten atıldı. Böylece toplam 3 bin 659 hakim ve savcı meslekten atılmış oldu.
29 Kasım’da da 3 bin 940 hakim ve savcı atandı.
İstanbul Sulh Ceza Hakimliklerince tutuklanan hakim savcılarla birlikte, 15'i askeri hakim ve savcı olmak üzere 315 tutuklu hakim ve savcı Silivri 6. Nolu L Tipi Cezaevi'nde bulunuyor. (AS)