Haberin Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) ülkelerine mülteci başvuruları 2017 yılında yüzde 44 oranında düştü. Avrupa Mülteci Destek Ofisi tarafından yayınlanan yıllık rapora göre 2017'de AB ülkeleri toplam 728 bin 470 uluslararası mültecilik başvurusu aldı. 2016 yılındaki başvuru sayısı 1,3 milyon olmuştu.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Kayseri pazarlığı” olarak tanımladığı müzakereler sonucunda 2016 yılında imzalanan mülteci anlaşmasına göre 6 milyar dolar karşılığında AB sınırları en büyük mülteci nüfusu olan Suriyelilere kapanmıştı.
AB ülkelerinin aldığı mülteci başvurularındaki ciddi düşüşe rağmen Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden iltica başvurularındaki artış dikkat çekti. Türkiye'den Avrupa ülkelerine sığınanların sayısı yüzde 42 oranında arttı.
TIKLAYIN - Mülteci, Göçmen, Sığınmacı Arasındaki Farklar?
Almanya yine ilk tercih
En yoğun başvuru alan AB ülkesi 222 bin 560 başvuru yine Almanya olurken bu rakam 2016'da 745 bin 155 idi.
Almanya'yı 128 bin 850 başvuru ile İtalya, 99 bin 330 başvuru ile Fransa takip etti. Akdeniz'de yoğun göç dalgasının vurduğu komşu ülke Yunanistan ise 58 bin 650 başvuru sayısı ile dördüncü durumda.
Çoğunluğu Suriyeliler oluşturmaya devam ediyor
Raporda 'AB+' olarak belirtilen 28 AB üyesi artı Avrupa kıtası ve yakın çevresinde yer alan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn gibi toplam 32 ülkelik bölge kategorisi şeklinde bakıldığında 2017'de bu ülkelere en çok başvuru 108 bin 20 ile Suriye'den geldi.
Yine bu noktada 2016'daki 341 bin 985 başvuru ile karşılaştırıldığında ciddi bir düşüş yaşandığı görünüyor.
Türkiye'den yapılan başvurular arttı
Genel tabloda düşüş yaşanırken AB+ kategorisinde Türkiye'den yapılan başvurularda 2016'ya kıyasla 1,5 katına yakın bir artış görülüyor. 2016'da 11 bin 670 olan bu sayı 2017'de 16 bin 640 olarak kayda geçti.
Türkiye ile birlikte artış gösteren başvurularında artış yaşanan ülkeler arasında Bangladeş, Venezuela, Mali, Senegal gibi ülkeler bulunuyor.
2018'in ilk çeyreğinde rekor düşüş
2018'in ilk çeyrek verileri de 2017'nin ilk çeyreğine kıyasla AB ülkeleri genelinde ilk kez yüzde 25 oranında bir düşüşe işaret ediyor. Düşüşün sebebini AB ülkelerinin göçmen politikalarına bakınca anlamak mümkün. Macaristan’da yeni vergi yasasıyla mültecilere yardım kampanyaları yapan kuruluşlara gelirleri ve mülkleri üzerinden yüzde 25 özel mülteci vergisi ekleniyor. Polonya, Çekya ve Slovenya’da göçmen alımına karşı hükümetler iktidarda.
Avrupa ülkelerinde göçmen karşıtı politikalar
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin göçmen alımı yasalarını sertleştiriyor. Geçtiğimiz ay İngiltere başbakanı Theresa May, ülkesinde yürütülen göçmen karşıtı politikaları sebebiyle büyük bir öfkeyle karşı karşıya kaldı. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, geçtiğimiz günlerde, mülteci taşıyan hiçbir botun İtalya limanlarına yanaşamayacağını söyledi. İtalyan hükümeti kaçak yollarla gelen yarım milyon civarındaki mülteciyi sınır dışı etmeyi öncelik olarak belirlemiş durumda.
AB vatandaşlarına göre göç Avrupa Birliği’nin en büyük problemi. 510 milyonluk nüfusun yüzde 38’i göçmen akışını AB’nin en önemli sorun olarak görürken bu oran yüzde 29’da kalan terörizmi bile geçmiş durumda.
Ocak ve Nisan ayları arasında aylık ortalama 50 binin altına düşen başvuruların şimdiye kadar yüzde 37'sinin AB ülkelerince olumlu sonuçlandırıldığı kaydediliyor.
2018 başvuruları ilk çeyrek başvuruları en çok Suriye, Irak, Afganistan, Nijerya ve Pakistan'dan geliyor ve sırasıyla Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya'ya yapılıyor. (YT/HK)
Kaynak: Euronews, Reuters
Hazırlayan: Yağız Tanrıvermiş