Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Thomas Hammarberg Avrupa ülkelerinin suç işlediklerini iddia etti.
BBC Türkçe internet sitesinde yer alan habere göre, Hammarberg, bazı Avrupa ülkelerinin, terör eylemlerine karıştıkları düşünülen insanların yakalanması ve işkence uygulanmak üzere başka ülkelere nakledilmesinde işbirliği yaptıklarını söyledi. "ABD'nin küresel düzeyde teröre karşı yürüttüğü savaşta, teröristlerin üstüne yıkılan suçlarla mücadele etmek için, sayısız başka suç da işlendi. Bu suçların pekçoğu dikkatli ve kasıtlı şekilde örtbas edildi."
BBC'nin Associated Press (AP)'e dayandırdığı haberde, Avrupa'daki hükümetlerin tutukluların nakliyle ilgili soruşturmaların gerektiği gibi yapılmasını engelledikleri ve bunu
ABD'nin isteği doğrultusunda yaptıkları vurgulandı.
Avrupa ülkelerinin insan haklarının sistemli bir şekilde çiğnenmesinde rol almış olduklarını gizlemeye çalıştıklarını anlatan Hammarberg, artık hatalı ve başarısızlığa uğramış terörle mücadele yöntemlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Thomas Hammarberg sözlerine şöyle devam etti: "Mesaj açık: istihbarat kuruluşları arasındaki iyi ilişkilere, işkencenin önlenmesi ve diğer ciddi insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesinden daha büyük önem verildi."
Yıllanan iddia
ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından gözaltına alınan bazı terör zanlıları başka ülkelere de götürülerek, CIA'nın gizli hapishanelerinde sorgulandı, işkence gördü.
Avrupa Konseyi, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın tutukluların başka ülkelere nakli için yürüttüğü operasyonlara, ondan fazla Avrupa ülkesinin katıldığına inanıyor. Yaklaşık dört yıl önce İsviçreli politikacı Dick Marty, 14 Avrupa ülkesini bu nedenle suçlamıştı. Marty, bu ülkelerin CIA'nın gözaltı merkezleri kurmasına izin verdiğini ve 2002-2005 yılları arasında zanlıların havayoluyla başka ülkelere nakledilmesine yardımcı olduğunu iddia etmişti.
O dönem Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi raportörü olan Marty, işkence uçakları ve Avrupa ülkeleriyle ilişkisi üzerine hazırladığı raporda, Türkiye'deki İncirlik üssünün de "hazırlık noktası" olarak kullanıldığını açıklamıştı. Marty'e göre, İncirlik, altı Cezayir kökenli Bosna vatandaşının 2001'de Bosna'dan zorla alınarak Guanatanamo Kampı'na götürülmesi ve yol boyunca kötü muamele ve işkence görmesi operasyonunda kullanıldı.
Uluslararası Af Örgütü de aynı fikirde
Geçen yıl kasım ayında da Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği'ni, CIA'nın olağanüstü nakil uygulamasındaki rolleri konusunda üyelerine hesap sormamakla eleştirmişti.
Örgütün o günlerde yayınladığı, "Açık Sır: Avrupa'nın olağanüstü nakilde ve gizli gözaltında suç ortaklığına dair güçlü kanıt" başlıklı raporunda, Avrupa'nın, Amerika Birleşik Devletleri gibi "hesap verme mecburiyetinin olmadığı bir serbest bölge" olamayacağı vurgulanıyordu. (YY)