Taslak raporda, Türkiye'den, reform süreci, özellikle ifade özgürlüğü, dini haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar, yargının bağımsızlığı ve reformların uygulanmasının hızlandırılması isteniyor.
Hükümetin hazırladığı dokuzuncu reform paketinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yeni terörle mücadele yasasının (TMY) temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi talep ediliyor.
Rapor bu gece dışişleri komisyonunda oylandıktan sonra eylül ayının son haftasında Strasbourg'da parlamentonun genel kurulunda oylamaya sunulacak. Parlamento raporunda yer alan talep ve beklentilerin tamamının Avrupa Birliği Komisyonu'nun ekimde açıklayacağı ilerleme raporunda da yer alması bekleniyor.
"Kürt sorununa demokratik çözüm arayın"
Bugüne kadar parlamenterler ve siyasi gruplarca 349 değişiklik önergesi verilen raporda öne çıkan bazı noktalar şöyle:
Herkese eşit muamele: Rapor, hükümet yetkilileriyle askeri personel ve güvenlik personeline ayrıcalık yapılmadan yargı önünde herkese eşit muamele yapılmalı diyor.
TCK'de keyfi yorumlama: Raporda, yeni Ceza Yasası'nın (TCK) "keyfi yorumlamalara olanak veren" 216, 277, 288 , 301 , 305 ve 318. maddelerin değiştirilmesi çağrısında bulunuluyor.
* Kürt sorununda politik diyalog: Taslak rapor, PKK'yi sert bir dille kınar, terörle mücadelede Türkiye'yle dayanışma içinde olunduğunu dile getirirken, hükümeti "Kürt sorununa politik diyalog yoluyla demokratik çözüm arama"ya çağırıyor.
Raporda, Türkiye'ye "koruculuk sistemini lağvetmesi", "gözaltı ve tutuklamalarda Avrupa standartlarını uygulaması" çağrılarında da bulunuluyor.
* Seçim barajını indirin: Yüzde 10 olan seçim barajının indirilmesi istenirken, bu sayede TBMM'de daha geniş temsil sağlanacağını belirtiliyor.
Ordunun rolü kaygı verici: Şemdinli olaylarına da yer verilen raporda, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevden alınması ve ordunun toplumda oynadığı rol de "endişe verici" olarak niteleniyor. Taslak metinde, Danıştay'a yapılan saldırı da kınanıyor.
Yeni anayasaya ihtiyaç olabilir: Raporda, Avrupa Birliği yolunda yapılan reformları yansıtacak yeni bir anayasaya ihtiyaç olabileceği görüşüne de yer veriliyor.
Azınlıklar: Raporun "İnsan Hakları ve Azınlıkların Korunması" başlığı altında, AP'nin son raporundan bu yana dini özgürlükler bağlamında ilerleme sağlanmamış olmasından "esef duyulduğu" ifade edilirken, Türkiye'ye dini azınlıkların ruhbanlarını eğitmede ve mülk edinmede karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırması çağrısı yapılıyor.
Raporda, Alevilerin tanınması ve korunması istenirken, cem evlerinin de dini merkezler olarak tescil edilmesi, dini eğitimin gönüllülük esasına göre düzenlenmesi ve sadece Sünni inancını yansıtmaması gibi talepler yer alıyor.
Kıbrıs ve limanlar: Türkiye'nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açmasının da istendiği raporda, "Kıbrıs dahil tüm AB üyelerinin tanınması, müzakere sürecinin zorunlu parçasıdır" deniliyor. (TK)