Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı sosyalist üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporu bugün AP Genel Kurulu'nda oylanıp, oy çokluğuyla kabul edildi.
AP TASLAK RAPORUNDA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE KÜRT MESELESİ UYARISI
Türkiye Raporu’nun AP’de ele alınmasından önce konuşan Türkiye Raportörü Kati Piri, “Türkiye’nin Avrupa standartlarından daha da uzaklaştığını” savundu ve “İstikrarlı ve daha demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacımız var” dedi.
“Medya özgürlüğü, hukuk üstünlüğü ve güneydoğuda Kürt azınlığı ile ilgili duruma gelince bazı iç gelişmelere ilişkin büyük kaygılarımız var.”
Rapor iade edilecek
Raporda, ifade ve basın özgürlüğünde gerileme olduğu, hapisteki gazetecilerin serbest bırakılması gerektiği yer alıyor ve Cumhurbaşkanına hakaret davaları kınanıyordu.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e tahliye yolunu açan Anayasa Mahkemesi kararına yönelik sözleri de kınnadı.
Raporda, Kürt meselesiyle ilgili de sokağa çıkma yasaklarının acilen kaldırılması, operasyonların hukuka ve insan haklarına uygun yürütülmesi, sivillerin öldürülmemesi, yaralılara acilen yardım götürülmesi çağrısı yapılıyor.
Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, AP raporunda Türkiye'den Ermeni soykırımını tanıması isteğine atıf yapılmasına tepki gösterdi.
Bozkır, “Bu nedenle, bu raporu da yok hükmünde sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP'ye iade edecek” dedi. Daha önce de "Rpor bu haliyle geçerse iade edeceğiz" demişti.
Vizenin kaldırılması
Piri dün akşamki konuşmasında, tüm kriterler yerine getirildiğinde Türkiye vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılmasında bir sakınca görmediğini de söyledi.
Kati Piri, AB-Türkiye mülteci anlaşmasında Türkiye vatandaşları için öngörülen vize muafiyetine ilişkin, “Türkiye’ye yönelik vize kolaylığının diğer tüm ülkeler için yapıldığı gibi ancak kriterlerin yerine getirildiğinde ele alınması gerektiğini” ifade etti.
“Pasaportların kalitesi ve sınır kontrolleri gibi konularda net kriterlerle çalışıyoruz. Son iki yılda Türkiye oldukça fazla adım attı ama 72 kriterden üçte biri henüz yerine getirilmedi.
Son iki yılda yapılmayan yasal düzenlemelerin bir ay içinde gerçekleşeceğini söylemenin gerçekçi olduğunu düşünmüyorum.”
Mülteci anlaşması
AB Haber’in haberine göre Kati Piri, AB’nin göçmenler konusunda Türkiye ile yaptığı işbirliğinin insan hakları sorunlarının gözardı edilmesi riskini içerdiğini ifade etti ve “Bu Parlamento, bunun olmaması gerektiğini açıkça dile getirdi” dedi.
Göç konusundaki işbirliğinin AB’ye katılım süreciyle arasında bir bağ kurulmaması gereğinin altını çizen Piri şunları söyledi:
“Türkiye’de inandırıcı bir ortağımız olması için istikrarlı ve daha demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Ve şimdi göç krizimiz var diğer tüm konuları görüşemeyiz diyemeyiz. Budur Avrupa Parlamentosu’nun bu raporunda vermek istediği mesajdır.”
Ayrıca Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki seçimler nedeniyle Türkiye İlerleme Raporu’nu geciktirmesini eleştirdiklerini anımsattı. (AS)