* Fotoğraf: Canva
Avrupa Parlamentosu (AP) dün (15 Aralık) yapılan oylamada Ukrayna'da "Holodomor" olarak bilinen kıtlığı "soykırım" olarak tanıma kararı aldı.
Yaklaşık 4,5 milyon Ukraynalı yurttaşın hayatını kaybettiği "büyük açlık" ya da "Holodomor"un soykırım olarak tanınmasına 507 AP milletvekili lehte oy kullandı. 12 vekil teklife "hayır" derken, 17 vekil çekimser kaldı.
AP'nin dünkü kararı yazılı bir açıklamayla da kamuoyuna duyuruldu. AP'den yapılan açıklamada, "Avrupa Parlamentosu vekilleri, milyonlarca Ukraynalının ölümüne yol açan bu eylemleri şiddetle kınıyor. Tüm ülke ve kuruluşları olayı, soykırım ilan etmeye çağırıyor" denildi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan ve 24 Şubat'tan bu yana devam eden savaşa da atıfta bulunan AP vekilleri, "Rusya'nın Ukrayna'daki mevcut suçlarının geçmişindekileri anımsattığını" ve "Rusya'nın rejiminin bekasını sağlamak için tarihsel hafızayı manipüle ettiğini" söyledi.
Vekillerin açıklamasında ayrıca, AP'nin "Ukrayna'nın sivil enerji altyapısının bilinçli bir şekilde yok edilmesi gibi, Rusya'nın bu ülkenin halkına karşı bir kez daha işlediği korkunç suçları da kınadığı" aktarıldı.
Rusya'ya "özür dile" çağrısı
"Sovyetler dönemiyle Rusya'nın Ukrayna'daki mevcut stratejisi arasında paralellikler kurulduğu, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünün ihlal edildiği" belirtilen açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:
"AP üyeleri, Avrupa Birliği'ni (AB) ve üçüncü ülkeleri Holodomor olayları ve totaliter Sovyet rejimi tarafından işlenen diğer suçlar hakkında farkındalık yaratmaya çağırıyor. Parlamento, mevcut Rus rejimini kendi bekası için tarihsel hafızayı manipüle ettiği için kınarken, Sovyetler Birliği'nin birincil halefi olarak Rusya Federasyonu'nu bu suçlar için özür dilemeye çağırıyor."
Holodomor nedir? Hangi ülkeler "soykırım" diyor?
Ukrayna'da 1932-1933 yıllarında kıtlık sonucu yaklaşık 4 milyon kişinin ölmesi, açlıktan ölmek anlamına gelen "Holodomor" olarak adlandırılıyor.
Köylüleri kolektif tarım ve hayvancılığa zorlamak ve ulusal direniş hareketini kırmak isteyen SSCB yönetimi, çiftçilerin tarlalarına ve hayvanlarına el koyarak Ukrayna'da suni bir kıtlık yaratmıştı.
Stalin döneminde yaşanan olaylarda köylülerin elindeki tahıllar toplanmış, halkın kıtlık yaşanmayan bölgelere gitmelerine izin verilmemişti.
Holodomor'u Ukrayna dışında Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya Andorra, Arjantin, Avustralya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Çekya, Ekvador, Estonya, Gürcistan, İspanya, İtalya, Kanada, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Meksika, Moldova, Paraguay, Peru, Polonya, Slovakya ve Vatikan soykırım olarak kabul ediyor.
Ukrayna'da her kasım ayının son cumartesi günü, "Holodomor kurbanlarını anma günü" olarak kabul ediliyor. Rusya ise Holodomor'un soykırım olarak kabul edilmesine karşı çıkıyor. (SD)