Avrupa Birliği (AB) ve Balkan ülkelerinin katılımıyla yapılan mülteciler konulu ikinci zirveden, “güzergah boyunca yer alan Balkan ülkelerinde toplam 100 bin kişilik yeni kamplar kurulması” kararı çıktı.
AB liderleri, 15 Ekim’deki zirvenin ardından bu kez de Balkan ülkelerinin temsilcileriyle, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın çağrısıyla dün ikinci kez bir araya geldi.
Frontex ve BM de katıldı
Brüksel’de düzenlenen zirveye şu ülkelerin devlet veya hükümet başkanları katıldı: Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan.
TIKLAYIN - UNICEF: HER GÜN ÜÇ BİN SIĞINMACI MAKEDONYA’DAN GEÇİYOR
Avrupa Sığınma Destek Ofisi (EASO), AB Sınır Ajansı (Frontex) ile Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcileri de zirveye katıldı.
Zirvenin sonucu
BBC Türkçe’nin haberine göre, zirvede şu konularda anlaşmaya varıldığı açıklandı:
* Yunanistan yılsonuna kadar toplam 30 bin kişinin kalacağı merkezler oluşturacak.
* Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü de 20 bin kişiye ilave barınma imkanı sağlayacak.
* Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerine gitmek isteyen mültecilerin güzergahındaki Balkan ülkelerinde ise 50 bin ilave yer oluşturulacak.
* Slovenya'ya 400 polis memuru gönderilecek.
* Mülteciler, gönderilecekleri ülkeye haber vermeden komşu ülkelere gönderilmeyecek.
* Diğer ülkelere mülteci sayıları hakkında bilgi aktaracak irtibat görevlileri atanacak.
* Türkiye ile imzalanan geri kabul anlaşması yol haritasından yararlanılacak.
* Ege'de Yunanistan ve Avrupa Sınır Ajansı (Frontex) ortak devriye görevi gerçekleştirecek.
“Sınırı kapatmak çözüm değil”
Zirvenin sonunda AB Komisyonu Başkanı Juncker, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Balkan ülkelerinden hiçbir bir devlet ya da hükümet başkanı yer almadı.
Juncker, insanların soğuk havalarda açık alanlarda, tarlalarda uyumak zorunda kaldığına dikkat çekerek, daha fazla sığınağın devreye sokulacağını açıkladı, “Sınırları kapatmak çözüm değil” dedi.
Guterres de sorunun çözümünde tüm Avrupa ülkelerinin işbirliği yapmasının önemine değinerek, her ülkenin kendi başına düşen yükü omuzlaması gerektiğini, bunun bir tercih değil zorunluluk olduğunu ifade etti.
Merkel de “Orta vadeli çözümler arasında ise Türkiye ile çalışmaya da vurgu yaptık. Ayrıca Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan gelenlerin geri gönderilmesinin detaylarını da tartıştık” diye konuştu.
Bir yılda 681 bin mülteci |
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, bu yıl tüm Avrupa ülkelerine en az 681 bin mülteci girdi. Geçen hafta içinde Yunanistan'a her gün 9 binden fazla mülteci gitti. Macaristan'ın geçen hafta Hırvatistan sınırına tel örgü çekmesinin ardından mülteciler Slovenya'nın Brezica sınır kasabasına yöneldi. Sadece bir hafta içinde 64 binden fazla mülteci Slovenya'ya girerken, en az 14 bini işlemlerinin yapılmasını bekliyor. Belçika 30, Finlandiya 200, Fransa 40, Almanya 10, Litvanya 4, Lüksemburg 90, Portekiz 130, İspanya 50 ve İsveç 300 kişiyi kabul etme sözü verdi. Bu sayıyla toplam hedefin sadece yüzde 0,5'i karşılandı. |
(AS)