Galatasaray Üniversitesi'nde "Kültürler Arası Diyalog ve Kent Diplomasisi" başlıklı bir konferans veren Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, "İki kıta üzerinde yer alan ve olağandışı özelliklere sahip İstanbul’un, 21. yüzyılın endişe verici durumlarına karşı önemli rollere sahip olabileceğini, zaman zaman içe kapanma ve muhafazakârlık eğilimleri gösterse de daima ötekiye açık olduğunu" söyledi.
Türkiye’ye ikinci defa gelen Delanoe, birkaç siyasetçinin cahilliğine rağmen Avrupa halklarının, farklı kültürlerin Avrupa’ya katkısının farkında olduğunun altını çizerek Türkiye’nin Avrupa’da bir yeri olduğunu ve bunun Avrupa için bir şans olduğunu savundu.
"Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ne zaman ve nasıl gireceğini söylemek zor. Birlikte konuşulacak ve tartışılacak konular bizi birbirimize yaklaştıracak, işte ben bu sürece inanıyorum."
"Gelin Fransa’ya Türkiye Mevsimi’ni birlikte kutlayalım"
"Türkiye’de "Frankofon" bir üniversitenin varlığını çok önemsediğini" söyleyen Delanoe, Fransız kültürünü diğer kültürlere dayatmak yerine kültürler arası etkileşime inandığını belirterek "Gerekli çaba sarf edilirse, hep birlikte evrensel değerlerle, ortak bir gelecek yaratabiliriz. Biraz zaman alacak ama çaba sarf etmeye değer" dedi.
Fransız kültürünün İstanbul gibi bir kente zenginlik katacağına, Türkiye-Fransa ilişkilerini geliştireceğine inandığını vurgulayan Paris Belediye Başkanı bu yıl Fransa’da Türkiye Mevsimi’nin yaşanmasından duyduğu memnuniyeti "Gelin Fransa’ya hep birlikte kutlayalım" sözleriyle ifade etti.
İnsel: Delanoe Parislilerin hayatını değiştirdi
Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet İnsel, 2001’den beri Paris Belediye Başkanlığı yapan Delanoe’nin Paris Komünü’nden beri başkentte seçilen ilk solcu belediye başkanı olduğuna dikkat çekti.
İnsel, "Delanoe’nin Paris’te toplu taşıma, kentleşme ve kültür politikalarıyla Parislilerin hayatını değiştirdiğini" söyledi.(NV/BÇ)