Van'daki etkinlikler kapsamında; "Viyana Şehir Ödülü" ve "Avusturya Kitapçıları Onur Ödülü" sahibi Avusturyalı yazar Josef Haslinger ile 2008 yılında "Büyük Avusturya Devlet Ödülü"nü almaya hak kazanan Avusturyalı yazar Josef Winkler; Avusturya Kültür Merkezi'yle ortaklaşa düzenlenen söyleşiler gerçekleştirecek ve eserlerinden bölümler okuyacak.
Alman oyun yazarı David Gieselmann'ın "Bay Kolpert" adlı komedi oyununun okuma tiyatrosu Vanlı sanatseverlerin beğenisine sunulan bir diğer etkinlik. 2002 yılından bu yana Goethe Enstitüsü ile okuma tiyatrosu düzenleyen çevirmen-dramaturg Sibel Arslan Yeşilay'ın çevirip sahnelediği oyunun 'okuma tiyatrosu', sanatçı Mert Asutay'ın da yer aldığı bir ekip tarafından gerçekleştirilecek. Bu eğlenceli teatral gösterinin ardından ise oyunun yazarı Gieselmann ve çevirmeni Sibel Arslan Yeşilay izleyicilerle söyleşi yapacak.
Program kapsamında ayrıca; Viyana Caz Sahnelerinin önemli ismi Herwig Gradischnig (Tenorsaksofon) öncülüğünde kurulan Herwig Gradischnig - Ghost Trio adlı grup akustik caz eserlerden oluşan bir konser verecek. Ulrich Langthaler (Bas) ve Klemens Marktl'ın (Bateri) oluşturduğu grup, 5 Haziran 2009, Cuma günü saat 18:30′da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde müzik severlerle buluşacak. Etkinlik programında yer alan; Alman bilim adamları ve sanatçılarının Türkiye'ye yaptıkları göç konulu "Haymatloz-Özgürlüğe Giden Yol" adlı sergi ise; 3 - 12 Haziran 2009 tarihleri arasında Van Devlet Tiyatrosu'nun fuayesinde gezilebilir.
Program 5 Mayıs'ta Diyarbakır'da başladı
"Kültür Köprüleri" programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından bir çok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen "European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe" adlı proje; AB'ye üye ülkelerle Türkiye'nin kültürel değerlerini karşılıklı olarak tanıtmalarına katkıda bulunuyor.
5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır'da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk oluyor. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye'nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşuyor. Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Projede, konuk yazarlara bir 'gezici kütüphane' eşlik ediyor. Etkinlik kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alıyor.
Projenin Türkiye turu, 13 Nisan 2010 tarihinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak.
Projenin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türkiyeli yazar, 7 AB ülkesi ve İsviçre'de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye'den müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen'de sanatseverlerle buluşacak. 24 Haziran 2010 tarihinde Brüksel'de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla bir gala gerçekleştirilecek.
* Bu haber www.ab-ilan.com ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi sitesi http://www.kultur.gov.tr/ sitelerinden derlendi. (SÇ)