Geçen hafta sonu gerçekleştirilen toplantının sonuç metninde, ABD'nin Küba'yla ilgili uygulamaya koyduğu "Özgür Küba'ya Geçiş Planı"nın ve gizli eklerinin derhal kamuya açıklanması istendi.
BM ablukayı görüşmeye hazırlanıyor
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 8 Kasım'da ABD'nin Küba'ya 40 yıldan fazla süredir uyguladığı ablukayı görüşecek.
2005'te BM'nin yüzde 92'sini oluşturan 182 ülke, ablukanın uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geldiğini belirtmiş ve son bulmasını istemişti; ancak ABD yönetimi bu isteği dikkate almamıştı.
ABD ablukayı takip birimi kurdu
Ancak ABD, bu görüşmelerin öncesinde, ablukayı delenlerin takibatından sorumlu yeni bir birim kurdu. Miami Başsavcısı Alexander Acosta, bu birimin farklı federal kurumlardan gelecek temsilcilerden kurulacağını, ablukayı delenlerin 10 yıl hapis ve bir milyon dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacağını açıkladı.
"Avrupa Küba'yla adil ve bağımsız bir siyaset yürütmeli"
Avrupalı Küba dostları, hükümetlerinden Avrupa Birliği'nin ABD politikalarına paralel olduğunu söyledikleri Küba politikasından ayrılmalarını ve ülkeyle adil, bağımsız bir ilişki kurmalarını istedi.
Bildirgeye imza atan delegeler, Avrupa medyasının da Küba'yla ilgili yayınlarda "bilgiyi yok edici ve manipüle edici tutumundan" vazgeçmesi gerektiğini de söylediler.
"Abluka uluslararası hukuka aykırı"
Küba, ablukanın "ekonomik savaş" ve "soykırımsal edim" olduğunu söylüyor; bunun da Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu, devlet terörizmi kapsamında sayılması gerektiğini söylüyor.
ABD'nin Helms-Burton ve Toricelli yasaları, ablukayı yasal statüye kavuşturmuş durumda.
Bunlara göre,
* ABD dışındaki şirketler Küba'yla ticaret yaptıklarında ABD mahkemelerinde yargılanabiliyor.
* Küba'yla ticaret yapan ABD dışındaki şirketlerin yöneticilerinin, yetkililerinin ve hatta aile üyelerinin ABD'ye girişi yasaklanabiliyor.
* Küba ürünlerinin ABD'ye ithali yasak.
* Malzemelerinin yüzde 10'undan fazlası ABD yapımı olan ürünlerin Küba'ya satışı yasak.
* ABD dışındaki ülkelerin, içinde Küba ürünü hammadde bulunan ürünleri ABD'ye satmaları yasak.
* Küba, uluslararası ticarette dolar kullanamıyor. Küba'dan veya Küba'ya dolarla yapılacak herhangi bir transfere ABD tarafından el konabiliyor ve sorumluları cezalandırılabiliyor.
* Küba'nın uluslararası finansal kuruluşlara erişimi yok. 2005'te Inter-Amerikan Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası Latin Amerika'ya ve Karayipler'e kalkınma programları için 12 milyar dolar verdi. Destek almayan tek ülke Küba'ydı. (TK)