Gazeteciler ve medya özgürlüğüne yönelik saldırıları ele alan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye’den yedi talepte bulundu.
Ukraynalı parlamenter Volodymyr Ariev tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin yanı sıra 6 Avrupa Konseyi ülkesindeki durumun da ele alındığı raporda, medya aracılığıyla bilgi alma özgürlüğünün demokratik bir toplumda temel gereklilik olduğu vurgulandı.
Talepler
AKPM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 15’e karşı 110 oyla kabul edilen raporda, Türkiye’ye yönelik şu talepler yer aldı:
* [Cumhuriyet’ten Akın Atalay, Murat Sabuncu, Musa Kart ve Kadri Gürsel’in aralarında olduğu on kişiyi hatırlatarak] Terörist eylemlere aktif şekilde katılmakla suçlanmayan gazetecilerin derhal serbest bırakılmalı, gözaltı durumlarının kontrol edilip mümkünse iyileştirilmeli.
* Gazetecilerin ve yazarların tutuklanmasını, medya organlarına el konulmasını sağlayan Kanun Hükmünde Kararnameleri gözden geçirilmeli.
* Medya çalışanları ve medya organlarınca Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular öncelikli olarak ele alınmalı.
* Türk Ceza Kanunu’nun (TCK), 216’ncı (halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama), 299’uncu (Cumhurbaşkanı’na hakaret), 301’inci (Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, devletin kurum ve organlarının aşağılanması) ve 314’üncü (silahlı örgüt) maddeleri gözden geçirilip düzeltilmeli.
* İnternet yayınlarını ve internet suçlarını düzenleyen 5651 sayılı yasa gözden geçirilip düzeltilmeli.
* TRT’nin editoryal bağımsızlığı güçlendirilmei.
* Düşünce ve ifade özgürlüğünün teşviki ve korunmasına ilişkin olarak Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi tarafından hazırlanan Türkiye hakkındaki rapor dikkate alınmalı.
En çok şikayet Türkiye’den
Raporun hazırlanmasında Avrupa Konseyi Gazetecilerin Güvenliği ve Gazeteciliğin Korunmasını Güçlendirme Platformu’na yapılan şikayetler temel alındı.
Nisan 2015’te kurulan dijital platforma 33 Avrupa ülkesinden 254 şikayet geldi. Türkiye hakkındaki 87 şikayetle ilk sırada yer aldı. Türkiye’yi 23 şikayetle Rusya, 17 şikayetle Azerbaycan ve 16 şikayetle Ukrayna izledi.
AKP'nin talebi kabul edilmedi
Kararla ilgili oylamada Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri rapor lehine oy kullanırken AKP milletvekilleri aleyhte oy verdi. AKP milletvekilleri tarafından raporun Türkiye bölümünü değiştirme amaçlı verilen önergeler kabul edilmedi.
Rapora şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. (EA)