Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye ve Yunanistan'la ilgili azınlık haklarına dair raporu kabul ederken, her iki ülkeye "yapılacaklar" listesi çıkardı.
AKPM, dünkü oturumunda kabul ettiği belgede, iki ülkeden Lozan Antlaşması'ndaki "karşılıklılık" kavramını olumsuz yorumlarla uygulamak yerine, bütün yurttaşlarına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi standartlarına göre davranmasını istedi.
AKPM'nin Yunanistan'dan istedikleri arasında, azınlık örgütlerinin "Türk" adın kullanabilmesine ve müftülerini yargı yetkisi olmadan özgürce seçebilmesine izin vermesi, kimlik dayatmalarını engellemesi, eğitime ve medyaya destek vermesini, nefret beyanını cezalandırması yer alıyor.
Meclis, Türkiye'den de dini kurumların tüzel kişiliğini, Patrikhane'nin "ekümenik" sıfatını kullanma özgürlüğünü tanımasını, el konan vakıflar sorununu çözmesini, Ruhban Okulu'nun açılmasını, Süryani Ortodoks manastırı Mor Gabriel'i korumasını, nefret beyanını suç olarak tanımlamasını, Hrant Dink cinayetinin aydınlatılmasını istedi.
Medya ve ırkçılık karşıtı kampanya
AKPM, her iki ülkeden, medyanın dini azınlıklara saygıyla ilgili etik kodlar geliştirmesini teşvik etmesini, medyada yayınlanan nefret tahriklerini cezalandırmasını da istedi.
Yapılacaklar listesinde ortak olan bir başka madde de Irkçılığa ve hoşgörüsüzlüğe karşı, çeşitliliğin bir tehdit değil zenginlik kaynağı olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak ulusal bir kampanya düzenlenmesi var.
Ödevlerin raporlanması gerekiyor
Belgede, her iki ülke için ayrıntılı bir yapılacaklar listesi yer alıyor. AKPM, bu listeyle ilgili gelişme raporunu Şubat 2011'e kadar Türkiye ve Yunanistan'dan bekliyor.
"Azınlık hakları sözleşmelerini kabul edin"
AKPM, Yunanistan ve Türkiye'den Avrupa Konseyi'nin azınlık haklarıyla ilgili iki sözleşmesini, "Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi"ni ve "Bölgesel ve Azınlık Dillerinin Korunması İçin Avrupa Sözleşmesi"ni imzalamasını ve/veya onaylamasını da istedi.
İki ülkenin yetkililerinin, bu konuda belli derecede bilinçlenmiş olduğunu saptayan, bunu da memnuniyetle karşılayan AKPM, Yunanistan ve Türkiye'den "etnik kimliğini kendi kendine tanımlama özgürlüğünü" tanımaya, azınlıklar, eğitim ve din politikalarında değişiklikler yapmaya da çağırdı. (TK)