* Fotoğraf: Avrupa Konseyi internet sitesi - Arşiv
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un 23 Ağustos tarihli mektubuna cevaben yazdığı mektupta, Azerbaycan'dan öldürülen Ermenistanlı savaş esirleri hakkında "detaylı ve doğru bilgi" vermesini talep etti.
Marija Pejčinović Burić, Avrupa Konseyi'nin resmi internet sitesinde yayınlanan 10 Ekim 2022 tarihli mektubunda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 2. ve 3. maddeleri kapsamına giren suçlamalara ilişkin olara Azerbaycan'ın ne gibi tedbirler aldığını sordu.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nin Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov'a hitaben yazdığı mektubun tam metni şu şekilde:
"Sorunları müzakereyle, barışçıl bir şekilde çözün"
"Sayın Bakan; 23 Ağustos tarihli mektubunuz için teşekkür ederim. New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Üst Düzey Genel Görüşmesi kapsamında, ortak çıkarlarımızla ilgili farklı noktaları görüşme fırsatı bulduğumuz toplantımız için minnetarım.
"13 Eylül 2022 tarihli açıklamamda ve toplantımızda da ifade ettiğim üzere, Avrupa Konseyi üye ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklar müzakereler yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmelidir. Ülkenizin ve Ermenistan'ın en üst düzey yetkilileri arasında son dönemde gerçekleşen doğrudan temaslar umut veriyor; bu temaslar devam etmeli. Avrupa Konseyi, barışçıl bir anlaşmaya varmaya katkı sunacak uzlaşma çabalarına yardım sağlamaya hazır.
"Ermenistan ve Azerbaycan'ı, mektubunuzda belirttikleriniz de dahil, gerilim yaratan tüm sorunları barışçıl bir şekilde, diyalog yoluyla çözmek için daha çok çabalamak için cesaretlendirmeye devam ediyoruz.
"Son zamanlarda aldığım endişe verici ve ürkütücü raporlar ışığında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. ve 3. maddeleri kapsamındaki suçlamalara ilişkin olarak Azerbaycan makamlarının aldığı tedbirler hakkında detaylı ve doğru bilgileri bakanlığınızdan talep etmek zorundayım.
"Yargısız infazlar da dahil olmak üzere Ermeni savaş esirlerine yönelik şiddetin görüntülerini içerdiği iddia edilen son videolara atıfta bulunuyorum.
"Lütfen Avrupa Konseyi'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kuruluşun standartlarına tam olarak saygı gösterilmesini garanti etme yetkisine uygun olarak bu konuda tutarlı olacağını unutmayın."
AKPM, çatışmaları görüşecek
Öte yandan, Agos gazetesinin haberine göre, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), sonbahar oturumunda Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki askeri operasyonların yanı sıra sivil altyapıların hedef alınması sorunlarını da görüşmek üzere toplanacak.
Ermensitan'ın Armenpress haber ajansının aktardığına göre, genel oturum 10-14 Ekim tarihlerinde toplanacak. AKPM, yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik saldırılar da dahil olmak üzere Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki askeri operasyonlar hakkında tartışmalar da yapacak.
TIKLAYIN - Garo Paylan: Barışa belki de hiç olmadığı kadar yakınız
Ateşkes, 13 Eylül'de bozuldu
Azerbaycan ve Ermenistan savunma bakanlıkları, Karabağ Savaşı'nın sona ermesinden yaklaşık 2 yıl sonra iki ülke arasında yeniden çatşmaların başladığını duyurdu. İki ülke de durumdan birbirini sorumlu tuttu.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 13 Eylül sabahı Parlamento'da yaptığı konuşmada, yaşanan çatışmalarda 49 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölü sayının artabileceğini belirten Paşinyan, gerilimin "biraz sakinleştiğini", ancak Azerbaycan taarruzunun birkaç cephede devam ettiğini söyledi. Azerbaycan tarafı da çatışmalarda 50 askerinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. 13 Eylül Türkiye saatiyle 7:00 itibariyle bölgede ateşkes ilan edildi.
Paşinyan, 14 Eylül'de yaptığı açıklamada en az 105 Ermenistan askerinin hayatını kaybettiğini açıklarken Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan 14 Eylül'de akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Yerevan ve Bakü'nün uluslararası toplumun arabuluculuğuyla 14 Eylül saat 20.00'den itibaren ateşkes konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.
2020 Karabağ Savaşı hakkında
- Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askeri ve sivil kayıplar bildirdi.
- 10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insani ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek ölülerin planlanan dönüşü ve yaralı ve tutukluların değişimi durduruldu.
- Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibarıyla son verildiği açıklandı.
TIKLAYIN - Karabağ anlaşması neleri değiştirdi?
(SD)