Genel Kurulda 11’e karşı 32 oy ile kabul edilen kararda, Türkiye hükümetlerinin tutumu yüzünden çok sayıda Rum kökenli vatandaşın adaları terk etmek zorunda kaldığı söylenerek, Ankara’ya Rum azınlığa karşı “olumlu tutum” sergileme çağrısında bulunuldu.
“Ankara’nın bu iki adadaki Rum kültürel varlığını muhafaza etmek için attığı adımların olumlu karşılandığı” ifade edilen kararda, 20. yüzyılın ikinci yarısında adaları terk etmek zorunda kalan Rumların mülkiyet haklarının garanti altına alınması ve bu kişilerin geri dönüşünün sağlanabilmesi isteniyor.
ntvmsnbc'nin haberine göre, şu anda iki adada, genelde yaşlılar olmak üzere, yaklaşık 300 Rum'un kaldığı söylenilen raporda, Rum çocuklar için okul açılması, el konulan gayrimenkullerinin iadesi ve kiliselerin onarılması talepleri de yer alıyor. İade yapılamıyorsa bile, Rumlara el konulan malları için tazminat ödenmesi isteniyor.
Kararda, adaların çift kültürlü karakterinin korunmasının, Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliği için de model olabileceği belirtildi.
Bugün kabul edilen karar, ilk kez bundan birkaç yıl önce bazı Yunan parlamenterler tarafından gündeme getirilmişti.
Bugünkü Genel Kurulda Türkiyeli ve Yunanistanlı parlamenterler arasında karşılıklı önergeler verildi.
Raporda Gökçeada ve Bozcada’nın isimlerinin sistematik olarak Yunanca da yazılmasına karşı çıkan Türkiye heyetinin, “BM sözleşmeleri gereği her ülkenin egemenliği altındaki toprakları istediği isimle adlandırabileceğine” dair verdiği önerge oy çokluğuyla kabul edildi.(ntvmsnbc/EÜ)