Fotoğraf: Vladimir Popov / Abhazpress-ARTF
Avrupa Konseyi, Abhazya ve Güney Osetya ile birlikte Kırım ve Donbas’ta dağıtılan Rusya pasaportları ‘Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi’ olarak nitelendirerek geçersiz saymaya başladı.
Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğine üye ülkeler tarafından resmi olarak tanınmayan Abhazya ve Güney Osetya’da pasaportların geçersiz sayılması kararı 14 yıl aradan sonra alındı.
Avrupa ülkeleri her ne kadar Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasalar da 2008 Rusya-Gürcistan savaşından bu yana Rusya’nın düzenlediği uluslararası seyahat belgelerini kabul ediyordu.
8 Aralık’ta alınan kararın gerekçesi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Konsey “Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve haksız askeri saldırısına ve Rusya'nın işgal altındaki bölgelerde yaşayanlara uluslararası pasaport verme uygulamasına bir yanıttır” dedi.
Uygulamayla Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayanlar için düzenlenen seyahat belgeleri, vize almak veya Schengen bölgesi sınırlarını geçmek için kullanılamayacak.
Kararın insanların seyahat özgürlüğü üzerinde pratik bir etkisi olması muhtemel olmasa da, Brüksel'in Kafkasya’ya yaklaşımında potansiyel bir değişikliğe işaret ediyor.
Abhazya: Abhaz bakış açısı 30 yıldır göz ardı ediliyor
Abhazya’nın İnsan Haklarından Sorumlu Komiseri Asida Şakril, Avrupa Konseyi'nin Abhazya topraklarında Rusya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen seyahat belgelerini tanımama kararını eleştirdi.
Şakril konuyla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanlarına birer mektup gönderdi.
Abhazya-Gürcistan savaşına dair Abhaz bakış açısının 30 yıldır göz ardı edildiğini belirten Şakril tek taraflı olan bu tutumun adil çözüm arayışlarını engellediğini vurguladı.
Şakril, Avrupa Birliği Konseyi’nin Abhazya halkının haksız yere süresiz cezalandırılmasına yol açan ve Gürcistan-Abhazya ihtilafı hakkında dezenformasyona başvuran kısır döngüden kurtulabileceğini umduğunu ifade etti.
Şakril aksi takdirde adaletsizliğin alınan karara benzer adımlarla yeniden üretileceğini ve bunun kaçınılmaz olarak insan haklarını olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
Şakril “1992'de Gürcistan'ın Abhazya'ya saldırmasıyla ilgili olayların objektif bir analizi ve tarafsız bir değerlendirmesi dışında, Abhazya sakinlerinin haklarının geri kazanılmasının başka bir olanağını görmüyoruz. Avrupa Konseyi'nin bu görevi yerine getirecek kapasiteye ve mekanizmalara sahip olduğundan eminiz” ifadelerini kullandı.
Abhazya ve Güney Osetya'nın durumuSovyetler Birliği’nin (SSCB) 1991’de dağılmasının ardından Abhazya ve Güney Osetya, bağımsızlığını ilan etti. Ancak Gürcistan iki bölgenin kendi toprak parçası olduğunu iddia ederek bağımsızlığa karşı çıktı. 1992’de Abhazya-Gürcistan Savaşı yaşandı. Abhazya’ya giren Gürcüler parlamentoyu kapattı. Bunun üzerine Abhazya için bir araya gelen 'Kafkas Halkları Konfederasyonu' şemsiyesi altındaki Çerkesler, Çeçenler, Rus Kazaklar ve Osetler Gürcülere karşı direniş başlattı. Savaş Abhazya’nın kazanımıyla sonuçlandı. Gürcistan Abhazya’dan çekildi. Benzer bir süreç Güney Osetya için de yaşandı. 1991’de Güney Osetya’nın bağımsızlık ilan etmesiyle Gürcistan bölgeyi güçle geri almaya çalıştı. Savaş 24 Haziran 1992'de imzalanan barış antlaşması ile ortak bir barışı koruma gücü kuran ve Güney Osetya'yı Gürcistan arasında bölüştüren Rusya’nın aracılığıyla sona erdi. Ancak Gürcistan 2004 ve 2008’de iki defa daha güç kullanarak bölgeyi ele geçirmeye çalıştı. Son çatışmaların yaşandığı 2008 Güney Osetya Savaşı sonunda Oset ve Rus güçleri, bölge üzerinde tam kontrolü ele geçirerek bölgenin de facto bağımsızlığını sağladılar. Her iki bölgeyi şu an için sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu, Suriye gibi ülkeler tanıyor. Bu sebeple yurtdışına çıkmak isteyen kişilere Rusya, ülke kimliklerinden bağımsız olarak pasaport veriyor. TIKLAYIN - Bağımsızlıktan Sonra Abhazya ve Güney Osetya'yı Anlamak |
(HA)