Avrupa Komisyonu’nun ilk kez Batı Balkan ve Türkiye’de Romanların entegrasyonu için çalışan sivil toplum örgütlerine verdiği ödülü Türkiye’den Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi aldı.
Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi, kentsel dönüşüm altında 2009’da yıkılan 500 yıllık Roman mahallesi Sulukule’de yaşayan çocukların ailelerinden miras müziklerini devam ettirebilmeleri için kurulmuştu.
Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürlüğü, ilk kez bu yıl, AB’ye aday ülkeler Kosova, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan ve Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin Romanlarla ilgili çalışmalarını desteklemek için ödül veriyor.
Ödül düzenlenmesi kararı Nisan 2014’teki Roman Zirvesi’nde alınmıştı. Yedi ülkeden 21 adayın katıldığı yarışmada, her ülkeden bir örgüte ödül verildi. Ödül alanlara çalışmalarını geliştirilmeleri için 14 bin Euro’luk para ödülü verildi.
Çocuklar büyüdü, orkestra kurdu500 yıllık Roman mahallesi yıkılırken dört yıl önce doğdu Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi. Yıkılan mahallenin kenarında üç katlı küçük tarihi bir binada açıldı. Zaten müzik içinde yetişen çocuklar ilk büyük konserlerini Simon Bolivar Gençlik Senfoni Orkestrası'nın alt grubu olarak verdi. Ardından yurtiçi yurtdışı farklı yerlerde konserler vermeye başladılar. Daha da profesyonelleşerek hip hop grubu Tahribad-ı İsyan, ardından Türkiye'nin ilk hip hop tiyatrosunu bu atölyenin çocukları kurdu. Atölyeye devam eden gençler şimdi de Balkan müzikleri repertuvarıyla Sulukule Gençlik Orkestrası'nı kurdu. |
Füle: Romanların durumu endişe verici
Brüksel’de Avrupa Komisyonu’nda yapılan törende ödülleri AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikası'ndan sorumlu Komiseri Stephan Füle verdi.
Füle yaptığı konuşmada, Romanların entegrasyonunu siyasi gündemlerinin en üst sıralarında tuttuklarını belirterek Batı Balkanlarda ve Türkiye’de Roman topluluklarının durumunun herkesi endişelendirmeye devam ettiğini belirtti.
“Batı Balkan ve Türkiye’de Romanlar ırkçılık, ayrımcılık ve sosyal dışlanma ile karşı karşıya. Ve ne yazık ki büyük bir yoksulluk yaşıyor. Sağlık, eğitim, barınma ve istihdam olanaklarından yoksunlar.
"Romanların entegrasyonu bir maliyet değildir, sadece bu azınlığın faydasına değil, tüm topluma hizmet eder. Roman entegrasyonu, onların ekonomik ve sosyal olarak toplumla bütünleşmesi Avrupa Komisyonu için çok önemli.
“Tüm AB üyesi ülkelerin hazırlamasını istediğimiz Ulusal Roman Stratejisi’ni, aday ülkelerden de talep ediyoruz. Avrupa Birliği vizyonu, ırk, kültür, din temelinde ayrımcılığa maruz kalmadan herkes saygı duyan onları entegre eden açık ve kapsayıcı toplum yaratmaktır.
“Romanlar siyasi gündemimizin üst sınırlarında yer alıyor. 2014-2020 yıllarında da bu konuya maddi katkı yapmaya devam edeceğiz. Sivil toplum örgütleri de bu anlamda son derece önemli bir rol üstleniyor. Hükümet ve Romanlar arasında köprü vazifesi görüyorlar.
“Bu ödülün amacı da Roman entegrasyonun geliştirilmesi için çalışan bu örgütlerin çabalarını takdirle karşılamak.”
Oral: Sulukuleyi kurtaramadık ama çocuklar müzik yapıyor
Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi’nden Funda Oral yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Sulukule binlerce yıldır dans ve müzik kültürüyle tanınıyor Sulukule’nin yıkımını engelleyemedik ama çok yetenekli çocukların müziklerini yapmalarını canlı tutmayı başardık. Bazen ümidimizi kaybediyoruz ama mücadele etmeye devam diyoruz. Bu ödül sayesinde orkestra çalışmasına devam edeceğiz. Ancak Türkiye’deki inşaat sektörüne bağlı ekonomi nedeniyle çok sayıda Roman mahallesi tıpkı Sulukule gibi yıkılma riski taşıyor.”
Diğer ödül alanlar şöyle:
Arnavutluk- Roma Aktif: Kadınların güçlenmesi için çalışıyor. Kadın hakları konusunda karar alma mekanizmalarında lobicilik yürütüyor.
Bosna Hersek-Otaharin: Çocukların eğitime erişimini sağlayor. Yerel yönetimler ve aileler arasında entegrasyon sağlıyor.
Makedonya-Ambrela: Küçük yaşta çocukların gelişmesine yönelik okul öncesi eğitim, bebeklerin nüfusa kaydı ve sağlık hizmetlerine erişimi sağlıyor.
Karadağ- Roma Girişimleri Merkezi: Çocuk evliliklerine karşı mücadele ediyor. Çocuk istismarın cezalandırılması amaçlanıyor.
Sırbistan- Dostluğun Elleri: Çocuk ve annelerine destek sağlıyor. Annelerin kadın olarak kapasitelerinin arttırılması amaçlanıyor.
Kosova-Ortaklık Fikirleri: Çocukların eğitim hakkı ve annelerin istihdamına dair çalışmalar yürütüyor. (NV)