Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın da arasında bulunduğu 29 ülke'den yaklaşık 320.000 üye Avrupalı gazeteciyi temsil eden Avrupa Gazeteciler Federasyonu (European Federation of Journalists, EFJ) 88 delegenin katılımıyla 13-15 Mayıs tarihleri arasında üç günlük genel toplantısını Belçika'nin Verviers şehrinde gerçekleştirdi.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (International Federation of Journalists, IFJ) bir parçası olan Avrupalı gazeteciler bu seneki toplantılarında ilk defa yeni uluslararası kar amacı gütmeyen yasal bir kuruluş kurarak IFJ'den maddi açıdan daha bağımsız bir yapıya doğru örgütlenmenin adımını attılar.
Üç yıllık yeni yönetim kurulunu seçildiği toplantıda dokuz yıldır EFJ'nin başında görev yapan başkan Arne König (İsveç) ve başkan yardımcısı Philippe Leruth (Belçika) en fazla üç kez seçilme sınırı olduğu için görevlerini bıraktı. Yeni seçimlerle Mogens Blicher Bjerregård (DJ, Danimarka) EFJ'nin yeni başkanı, Nadezda Azhgikhina (RUJ, Rusya) başkan yardımcısı oldu. Yeni yönetim kurulunda Yannis Kotsifos (ESIEMTH, Yunanistan), Daniela Stigliano (FNSI, İtalya), Andreas Bittner (DJV, Almanya), Paco Audije (FAPE, İspanya,), Agnieskza Romaszewska (SDP, Polonya), Urs Thalmann (impressum, İsviçre), ve Barry White (NUJ, İngiltere) yer aldı.
Hapis gazetecilere destek
Toplantıda Türkiye'de hapis gazeteciler konusu, basın ve ifade özgürlüğü üç gün boyunca gündeme geldi. EFJ'nin “Türkiye’deki Gazetecileri Serbest Bırakın” (Set Journalists Free in Turkey) adlı kampanya delegeler tarafından konuşuldu ve büyük ilgi topladı.
Bu kampanyayla EFJ Avrupa’daki gazeteci sendikalarına Türkiye'de mahpus gazetecileri sahiplenmelerini ve yargılanan gazetecilerin davalarına gözlemci göndermeyi öneriyor, Avrupa Birliği (AB) basınında Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün durumu hakkında yazılar ve analizler yazılmasını destekliyor ve AB'de yerel ve uluslararası çeşitli kuruluşlara Türkiye ile müzakere konusunda insan haklarının da gündemde tutulması için uyarıda bulunuyor.
Delegeler oylamayla EFJ'nin yeni yönetimine gazetecilerin iş haklarını savunma, basın özgürlüğünü ve telif haklarını koruma, kadın-erkek eşitliğini savunma, veritabanı gazeteciliği ve kamu bilgilerinin gazeteciler tarafından kullanılmasını geliştirme, gazetecilerin sosyal haklarını savunma, Rusya'da gazetecileri yönelik şiddete son verme, Türkiye'de mahpus gazetecileri serbest bırakmaya yönelik çalışma ve medyanın çoğulcu olmasını sağlama başlıklarında 21 önerge sundu.
Apple'ın fiili sansürüne gazetecilerden protesto
Avrupalı gazetecilerin oylamayla kabul ettikleri 21 önergenin en ilginçlerde biri de ABD’li şirketi Apple'e yönelik “fiili sansür” (de facto censorship) protesto bildirisiydi.
2012’de, Apple'ın yönettigi iBooks dijital kitap satış platformu Danimarkalı yazar Peter Ovig Knudsen’ın Danimarka Hippie hareketi hakkında yazdığı kitabi “fazla çıplak resimler içeriyor” gerekçesiyle yasaklamıştı. Ayni şekilde yazar Naomi Wolf'un “Vagina : A New Biography” kitabındaki “vajina” kelimesi Apple tarafından sansüre uğramış, kitabın yeni adi “V**** : A New Biography” olarak değiştirilmişti.
EFJ delegeleri bu konunun AB parlamentosuna taşınmasını istiyor ve Apple gibi dijital ortamda fiili tekel sahibi olan şirketlerin bunlar gibi ifade özgürlüğüne karşı sansür uygulamalarının yasal yollarla engellemesini istiyorlar. (MK/EA)