Polisin kadınlara karşı kullandığı şiddeti sert bir şekilde eleştiren Hıristiyan Demokrat Birlik Partili AP Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok, 3 Ekim'de başlaması öngörülen müzakerelere belki de başlanamayacağını söyledi.
Parlamento'da yer alan politik grupların ise olaylar nedeniyle Türk polisini kınayan bir karar alacağı belirtildi.
Brok'tan sert çıkış
Brüksel kaynaklı Abhaber sitesinin haberine göre, güvenlik güçlerinin kadınlara karşı kullandığı şiddetin kabul edilemez olduğuna dikkati çeken Brok, Türkiye'nin AB normlarına uymayan davranışlarını bir an önce bırakması gereğinin altını çizdi.
Kadınların dövülmesinin AB adayı bir ülkeye yakışmadığını kaydeden Brok, "Eğer Türkiye AB normlarına uymayacaksa o zaman AB Ankara ile neyi müzakere edecek" diye konuştu.
Avrupa Parlamentosu Sosyalist Parti Grup Başkanı Martin Schulz da, Ankara'nın reformları bir an önce yürürlüğe koyup, hukuk devleti olma çabasını sağlamlaştırması gerektiğine dikkat çekti. Schulz, bu tür hazırlıkların tamamlanması halinde Türkiye-AB görüşmelerine gölge düşmeyeceğini belirti.
Türk polisini kınayan karar çıkacak
Öte yandan Avrupa Parlamentosu (AP), olaylar nedeniyle Türk polisini kınayan bir karar almaya hazırlanıyor. AP, ayrıca AB Komisyonu'ndan da olaylara ilişkin ayrıntılı bir rapor isteyecek.
NTV'nin haberine göre, Avrupa Parlamentosu'ndaki politik gruplar, dün Strasbourg'da yaptıkları açıklamaların ardından BM'de süren IV. Dünya Kadınlar Konferansı üzerine hazırladıkları ortak karar tasarısına, Türkiye'deki kadın hakları konusunu da ekledi.
Aşırı kabalık
AP'de dün gece geç saatlere kadar devam eden görüşmeler sonucunda varılan uzlaşı metnine göre, 10 Mart Perşembe günü Genel Kurul toplantılarında oylanacak Türk polisinin göstericilere karşı şiddeti "aşırı kabalık" olarak nitelendi.
Tasarının bu bölümünde "AP, 6 Mart 2005 tarihinde İstanbul'daki Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan gösteride Türk polisinin aşırı kabalığını kesinlikle kınar ve AB Komisyonu'nun yaşananlar hakkında AP'ye detaylı bir rapor sunmasını talep eder" ifadeleri yer aldı.
Endişeliyiz
Aynı taslakta, Türkiye'de kadın haklarına ilişkin son aylarda gerçekleştirilen reformlara da atıfta bulunularak düzenlemelerin "memnuniyet verici" olduğu dile getirilirken, "AP, Türkiye'de kadınlara yönelik namus cinayeti ve şiddetin devam etmesinden duyduğu endişeyi bir kez daha hatırlatır" denildi.
AP son olarak, AB Komisyonu'ndan 2006'yı "Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Avrupa Yılı" ilan etmesini, bu çerçevede "Türkiye, Romanya ve Bulgaristan ve AB'ye komşu ülkelerin kadınlara yönelik şiddete karşı düzenlenecek her türlü etkinlik, program ve projeye dahil edilmelerini" istedi.
Güldal Akşit'e sorgu
AP, 16 Mart Çarşamba günü de "Kadınların Türkiye'de Sosyal, Ekonomik ve Siyasal yaşamda Rolü" konulu bir açık oturum düzenleyecek. Oturum, AP'nin konuyla ilgili raportörlüğünü yürüten Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt 'un girişimiyle gerçekleşiyor.
Oturuma Türkiye'den devlet bakanı Güldal Akşit, CEDAW eski başkanı Prof. Dr. Feride Acar ve avukat Vildan Yirmibeşoğlu katılacak.
Oturumda, kadın haklarıyla ilgili yeni yasaların uygulanışı, zorla evlilikler, namus cinayetleri, kadınlara karşı şiddetle mücadele ve iş piyasasında kadınların konumu temalarının ele alınması bekleniyor.
Raportör Bozkurt tarafından hazırlanan Türkiye'de kadın hakları raporunun ise yaz aylarında AP Genel Kurulu'nda görüşülüp oylanması öngörülüyor.(AK/EÜ)