Hafta sonu Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Flaman parlamentosunda konferans düzenleyen Kürt gazeteciler Kürt medyasının ve gazetecilerinin yaşadığı sorunları tartıştı.
Nuçe TV, Stêrk TV, Yeni Özgür Politika, ANF, Newroz TV, Radyo Aşiti, KNN, Rudaw gibi basın organları çalışanlarının yanısıra birçok bağımsız gazetecinin katıldığı konferansta Avrupa’da çalışan gazetecilerin örgütlülüğü üzerine konuşmalar yapıldı.
Konferansın ardından Avrupa’daki Kürt gazeteciler Avrupa’da Kürdistanlı Gazeteciler Birliği kurma kararı aldı. Karara göre; Hesen Qazi, Meral Çiçek, Günay Aslan, Haval Arslan, Necibe Qeredaxi, Amed Dicle, Diler Akrei girişimin yönetim kadrosunda yer aldı.
Girişimin yönetim kadrosundan gazeteci Amed Dicle “Kürdistanlı Gazeteciler Birliği” hakkında bianet’in sorularını yanıtladı.
Dicle: “Amacımız tutuklanan meslektaşlarımızla dayanışmak”
“Biz sadece Kürt olarak değil, Kürdistanlı gazeteciler olarak örgütleniyoruz” diyen Dicle “Kürdistan’a yönelik yayın yapan medya organlarında çalışan herkes bu örgütlenmenin içerisinde yer alabilir” dedi ve ekledi:
“Yekitiya Rojnamevanên Kurdistanî (Kürdistanlı Gazeteciler Birliği) şeklinde örgütleneceğiz. Şimdi bunun tüzük ve programını hazırlıyoruz. Amacımız Kürdistan medyasında ortak bazı standartlar oluşturmak, medyamızdaki sorunlara ortak çözüm aramak, çeşitli konularda çalıştaylar yapmak, baskı altında bulunan, tutuklanan meslektaşlarımızla dayanışmak, dünya medyasına Kürdistan'daki gelişmeleri aktarmak, onlarla ortak projeler yapmak”
Ölçü gazeteci olmak
Dicle bunların yanı sıra gelişen yeni medya araçlarını nasıl değerlendireceklerine dair çeşitli ortak çalışmalar yapacaklarını ve mesleki eğitimler düzenleyeceklerini söyleyerek “Bizler için ölçü, gazeteci olmak, bir medya kuruluşunda çalışmaktır. Ortaklaştığımız temel nokta budur. Herkes kendi düşüncesi ve projeleriyle bu ortak noktada bir araya gelebilir” dedi.
Örgütlenme Avrupa ile sınırlı değil
Bu örgütlenmenin sadece Avrupa ile sınırlı olmayıp genel bir proje olduğuna vurgu yapan Dicle “Güney Kürdistan ve Irak'ta, Rojava ve Suriye'de, Rojhilat ve İran'da, Kuzey Kürdistan ve Avrupa'da gazeteciler bir araya gelip kendi kongre ve konferanslarını gerçekleştirecekler” dedi.
Çalışmalarda herkesin bulunduğu zemine uygun bir şekilde örgütleneceğini belirten Dicle “Birinci aşamada örgütlenmeler, bulunulan ülkenin hukuku ve uluslararası medyanın prensiplerine uygun olacak. İkinci aşamada ise, tüm bu örgütlenmelerden temsilcilerin katılımıyla Kürdistan'da ortak bir konferans yapacağız ve bu konferansta her tarafı kapsayan bir örgütlenmeye doğru gideceğiz. Bu proje içerisinde tüm Kürt TV kanalları, ajans ve gazeteler yer alıyor. Yani sadece bir parça veya bir kaç kurumun projesi değil. Diyebilirim ki, Kürdistan medyasının yüzde 90'ı şuan bu proje dahilindedir ve hazırlıklarını yapıyorlar” dedi.
“Birlik şeklinde örgütlendik”
Sendikadan ziyade birlik şeklinde örgütlenmeyi planladıklarını dile getiren Dicle sendika önerisinin kabul görülmediğini fakat fizibilite çalışması yaptıklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Yasal işlemleri yerine getirip çalışma yürüttüğümüz ülkelerin ilgili makamlarına başvuruda bulunacağız. Ondan sonra Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) gibi kurumlara da kurumsal olarak başvuruda bulunacağız. Zaten çoğumuz bu tür örgütlere kişisel üyeyiz.” (ZA/HK)