Barış İçin Akademisyenler – İngiltere – Fransa –Almanya ve İsviçre, Türkiye yükseköğretim sistemini akademik boykota çağırdı.
Boykot gerekçesi olarak Barış İçin Akademisyenler'in "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi imzacılarına yönelik özerklik, akademik özgürlük ve doktriner olmayan bilgi üretimi gibi yükseköğretimin belli başlı uluslararası standartlarını ihlal ettiğini belirttikleri uygulamalara işaret ettiler.
Yükseköğretim ve mali destek kurumlarını, akademik ve profesyonel dernekleri ve akademisyenleri çağırdıkları boykotun amacını “ihraç edilenlerin işlerine geri döndürülmesi ve olağanüstü hal rejimi altında gittikçe şiddetini artıran akademisyenlere yönelik baskıların sonlandırılması” olarak açıkladı.
Kampanyanın 408 kişilik ilk imzacı listesinde Fransa, İsviçre, Hollanda, İngiltere, Almanya, Amerika, İtalya, İsrail, Irak gibi birçok ülkeden aralarında Etienne Balibar, Türkiye’de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen akademisyenler de bulunuyor.
1 Eylül 2016'dan itibaren Olağanüstü Hal Kapsamında ilan edilen yedi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 5295 akademisyen ihraç edildi. Bunlardan 113'ü bir başka KHK ile göreve iade edildi. KHK ile ihraç edilen imzacı sayısının 371 iken 451 imzacı farklı yöntemlerle işten çıkarıldı.
Boykot yöntemleri
Çağrıda boykot için şu yöntemler sıralandı:
“Akademik özgürlükleri ve yükseköğretimin uluslararası normlarını ihlal etmekte olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile BÜTÜN işbirliklerinin askıya alınması;
“Sadece akademik özgürlükleri ve yükseköğretimin uluslararası normlarını ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda istihbarat kurumlarının üniversitelerdeki uzantısı olarak suç ortaklığı yapmış olan üniversitelerin rektörleri ile bütün işbirliklerinin askıya alınması;
“Bütün YÖK ve TÜBİTAK çalışanlarının ve suç ortağı üniversitelerin rektörlerinin profesyonel, ticari ve eğitimle ilgili kuruluşlardaki üyeliklerinin askıya alınması;
“Suç ortağı üniversitelerle ile yapılacak bütün araştırma işbirliklerinin askıya alınması,
“YÖK, TÜBİTAK veya suç ortağı herhangi bir üniversite tarafından Türkiye içinde ve dışında düzenlenecek ve/veya desteklenecek olan bütün akademik ve profesyonel konferans, çalıştay ve seminerlere katılımın askıya alınması;
“Suç ortağı herhangi bir üniversite ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek ya da düzenlenecek olan BÜTÜN akademik ve profesyonel konferans, çalıştay ve seminerlerin askıya alınması.”
Boykotun öğrenci değişimi hakkında düzenleme ve anlaşmaları ve Türkiye’deki akademisyenlerin ziyaretçi araştırmacı ya da benzer pozisyonlar için yurtdışındaki üniversitelere yaptıkları bireysel başvuruları kapsamadığı belirtildi. (BK)
* Kampanyanın sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
* İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.
* Fotoğraf: Ümit Bektaş / Ankara / Reuters