Almanya'da Berlin dışında yedi eyalet de bu yıl bar ve lokantalarda sigara içme yasağı getirecek. Almanya nüfusunun yaklaşık üçte biri sigara içiyor, Berlinli yetkililer yasanın uygulanması için altı aylık bir geçiş dönemi uygulayacaklarını söyledi.
Fransa'da da kamusal alanlarda varolan sigara içme yasağının kapsamı bar ve lokantaları kapsayacak şekilde genişledi.
BBC Paris muhabiri Hugh Schofield geçen yıl yasağın başlamasıyla ülkede sigara içme alışkanlıklarının değiştiğini, dolayısıyla yasanın uygulamaya geçmemesi ihtimalinin ortadan kalktığını söylüyor. Fransa Sağlık Bakanlığı da yeni yıl kutlamaları nedeniyle sigara içenlere 24 saatlik bir "hoşgörü" tanınacağını söylemişti. 60,7 milyon nüfuslu Fransa'da 13,5 milyon tiryaki var.
Yasağı delenler 450 avroya varan cezalar alabilecek. Sigara içilmesine göz yuman işletme sahipleri de 750 avro ceza alacak.
Avrupa'da sigara
Avrupa'da en fazla sigara içenler Yunanistan'da; nüfusun yüzde 45'i içici.
Kapsamlı bir sigara yasağını ilk uygulayan Mart 2004'te İrlanda oldu. Onu Norveç takip etti ama işyerlerinde sigara içme köşeleri kurulması istisnasıyla.
İtalya'da işyerinde sigara yasağı Ocak 2005'te geldi; Napoli ve Verona'da parklarda da sigara yasağı getirildi.
Belçika'da en az 50 metrekare olan ve havalandırma sistemi bulunan barlarda sigaraya izin veriliyor. Britanya, İspanya ve Litvanya'da da benzer yasaklar var.
Portekiz'de yasa uygulayıcı yasağı deldi!
Portekiz'de de sigara yasağı yılın ilk gününde uygulamaya girdi ama kurallar Almanya ve Fransa'daki kadar sert değil.
100 metrekareden küçük barlar hâlâ sigara izni alabiliyor; kamu kurumlarında da gerekli koşullar oluşursa sigara içme köşeleri oluşturulabilecek.
Yasayı uygulamakla görevli Besin Standartları Kurumu başkanı Antonio Nunes, Lizbon dışında bir kumarhanede yılbaşı kutlamaları sırasında puro içerken görüntülendi.
Nunes, barlar ve lokantalara getirilen yasağın kumarhanelerde de geçerli olduğunu bilmediğini belirtti. (EÜ/TK)
* Bu haberi BBC'den derledik.