Türkiye’den bianet’in de üyesi olduğu ve bu yıl “Avrupa’da Medya Kriz Haberciliği’ne Hazır mı? Uluslararası Kriz ve Çatışma Bağlamında Günümüz Medyası” temasının gündeme getirildiği Güneydoğu Avrupa Medya Forumu (SEEMF), Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirildi.
Viyana merkezli Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü SEEMO’nun Konrad Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği ve Avrupa Merkezi İnisiyatifi’nin (CEİ) desteğiyle düzenlediği ve bianet’in davetli olduğu etkinlikler 21-22 Kasım tarihleri arasında yapıldı. Etkinliğe, Güneydoğu ve Orta Avrupa Merkezi PR Örgütü SECEPRO ve İsçivre Konfedersyonu da destek verdi.
Tuna Bölgesi ve Orta Avrupa Enstitüsü Başkanı Dr. Erhard Busek ve SEEMO Genel Sekreteri Oliver Vujovic’in de yer aldığı konferansta, Balkan ülkelerinden bir çok iletişim ve hukuk akademisyeni, bakanlık, sivil toplum örgütü ve gazetecilik örgütü temsilcisi de düşüncelerini paylaşmak için katıldı.
Çatışma alanlarında habercilik konuşuldu
21-22 Kasım’da gerçekleştirilen uluslararası konferansta, Hürriyet Daily News gazetesinden dijital haberler koordinatörü Emre Kızılkaya’nın da söz aldığı, “Çatışma Bölgesinde görev yapan gazeteciler – Gazeteciler hem çatışmaları gerektiği gibi izlemek hem de kendilerini nasıl koruyabilirler?” konulu bir oturum da düzenlendi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Almanya temsilcisi Christian Mihr’in kolaylaştırdığı bu oturumda, Etik Gazetecilik Ağı (EJN) iletişim yetkilisi Tom Law, sendika ve meslek örgütlerinin, çatışma alanlarında verdiği kayıplar artan serbest gazetecilere sahip çıkmaya ve eğitmeye çağırdı.
İsviçre’den savaş muhabiri Kurt Pelda, “Türkiye, istihbaratı ve muhalif gruplar aracılığıyla uluslararası medya temsilcilerinin Suriye’de Halep gibi bölgelere alınmaması için engel çıkarıyor” dedi.
Bölgesel istikrasızlık ve çatışma gibi faktörlerin gazetecileri koordine etme özel güçlükler çıkarabileceğini ifade eden gazeteci Emre Kızılkaya, “Meslektaşlarımızın PKK eylemliliğinin olduğu, IŞİD’in saldırdığı bölgelere göndermeden riskleri de aramızda tartışıyoruz” diye konuştu. Bulgaristanlı muhabir Ruslan Trad, sığınmacıları öne çıkaran haberleri nedeniyle mafya üyelerinin saldırısına uğradığını söyledi.
Panelde Balkanlar ve sığınmacılar
İki günlük konferansta “Sırbistan’da Medya ve Politikalar”, “Güneydoğu ve Orta Avrupa medyası sığınmacıları ne kadar iyi yansıtabiliyor?”, “Dersler ile zorlu şartlarda profesyonel iş üretecek gazetecilik öğrencilerinin pratikte karşılaştıkları güçlükler”, “Gazeteciler ve PR idarecileri birlikte nasıl güven içerisinde çalışabilir?” gibi pek çok konu işlendi.
Panellerde Yunanistan, İtalya ve Makedonya’da görevli uluslararası medya temsilcilerinden Andreas Ernst, Michael Martens, Henrik Kaufholz, Stefano Liberti, Nick Malkoutzis ve Dragan Sekulovski da söz aldı.
Franfurter Allemagne Zeitung temsilcisi Michael Martens, Frontex’in sığınmacıların Avrupa’ya gelişini engellemek için kullanılmasına yönelik Ekim 2015’te çıkan haberler Almanya’da kaliteli diye bilinen gazetelerde de çıkabildiğini, sığınmacılara dair haberlerin hukuk ve donanım gerektiğini belirtti.
Henrik Kaufholz, eski ABD liderlerinin nereden geldiklerine bakmayan ABD medyasının Obama’nın köklerini öne çıkarmasını eleştirdi; “Olaylardaki çarpıtmalar ve yalanlarla mücadele etmeye yanaşmayan gazetecilikle, doğru bir habercilik geliştirilemez” dedi. (EÖ/EKN)