* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Hollanda
İngiltere Çevre Ajansı'nın başkanlık ettiği Ulusal Kuraklık Grubu, bugün (12 Ağustos) İngiltere'de sekiz bölgede kuraklık ilan etti.
Ülkede devam eden kurak hava koşulları sebebiyle kuraklık ilan edilen bölgeler şu şekilde: Devon ve Cornwall, Solent ve South Downs, Kent ve güney Londra, Herts ve kuzey Londra, East Anglia, Thames, Lincolnshire ve Northamptonshire ve doğu Midlands.
Öte yandan, Avrupa'nın kuzeyindeki İngiltere, kıtada kuraklık ile karşı karşıya olan tek ülke değil. Aksine, başta orman yangınlarının sürdüğü Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Temmuz ortasından bu yana kuraklık, aşırı sıcak ve yangın haberleri geliyor.
Romanya'da ayçiçekleri ve mısırlar tarlada kuruyor, İtalya'daki Po Ovası'nda pirinç hasadının yapılamayacağı konuşuluyor, Fransa'da 96 ilin neredeyse tamamında içme suyu tüketimine kısıtlamalar getiriliyor...
Kuraklığın "Avrupa'nın yeni normali" olduğunun konuşulduğu bu günlerde, Avrupa basını da geçmişte yapılan hataları irdeliyor.
Slovakya'dan Belçika'ya "Nerede hata yaptık?" ve "Peki, şimdi ne yapacağız?" sorularına cevap arayan Avrupa basınından öne çıkan yorumları euro|topics'in çeviri ve derlemesiyle paylaşıyoruz...
"Hükümet kendi paçasını kurtarmakla meşgul"
Slovakya'nın Jaklove kentindeki Ruzin tatlı su deposu. (Foto: AA)
Slovakya'nın Pravda gazetesi, "siyasetçilerin kuraklığa karşı hiçbir şey yapmamasının Slovakya'da giderek daha kötü sonuçlar doğurduğu uyarısında" bulunarak özetle şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Slovakya'da seyahat edenler, sulanan ancak tek tük tarla görür. Sulama yalnızca yeterli su olmaması yüzünden değil, aynı zamanda borular ve pompa istasyonları ömrünü doldurduğu için de gerçekleşemiyor.
"Kimi bölgelerde durum oldukça vahim, kış için yem sıkıntısı yaşanması bekleniyor. Slovakya'da yıl sonuna kadar on bin ineğin öldürülmesi gerekeceği endişesi hafife alınmamalı.
"Buna karşın hükümet ise kuraklık döngüsüne yakalanan ülkeyi yönetmekle değil, kendi paçasını kurtarmakla meşgul."
"Su rezervimiz son 27 yılın en düşük seviyesinde"
İspanya'nın El Mundo gazetesi, kuraklık karşısında ülke çapında bir su planı geliştirme ve uygulamaya geçirme çağrısında bulunuyor:
"Ülkemizdeki su rezervi yüzde 40'ın altına inerek son 27 yılın en düşük seviyesine ulaştı... İklim değişikliğinin sonuçlarından biri olarak gelecekte daha da kötüleşecek bir sorun bu.
"Dolayısıyla, hem yetkililer tarafından politikalar geliştirilmesini, hem de halkın bilinçlendirilmesini gerektiriyor. Su israfı kültürünün yerini, suyu doğru ve sorumluluk bilinciyle kullanma kültürü almalı. Daha az suya ihtiyaç duyan bitkilere geçilmesi gibi tedbirler uygulanmalı. Ancak, eksik olduğu aşikâr olan bir ulusal su planının da geliştirilmesi şart."
"Yalnızca Putin değil..."
Belçika'nın De Morgen gazetesi, "su tasarrufu çağrılarının yeterli olmadığı" görüşünde. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşa ve Rusya Devlet Başkanına atıfta bulunan De Morgen özetle şöyle diyor:
"Yalnızca [Vladimir] Putin değil, aşırı hava koşulları da bizi doğrudan yüksek gıda ve enerji fiyatlarına maruz bırakıyor.
"Soru yine hep olduğu gibi, bıçağın kemiğe yeterince dayanıp dayanmadığı: Bu tehdidin mümkün olduğunca kontrol altına alınmasını sağlayacak asli müdahalelerin derhal yapıldığı, güçlü bir siyasi uluslararası işbirliğine gidilmeli. Tıpkı bir savaştaymış gibi.
"Bu, finansal olarak mümkün: Yapılan araştırmalara göre, dünya gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde iki ila üçü yatırımlar için yeterli."
Tarım ve çözüm önerileri
Fransa'nın ekonomi dergisi Alternatives Economiques, tarımın iklim krizine yalnızca uyum sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda onu nasıl yavaşlatabileceğine dair somut önerilerde bulunuyor:
"Ağaçlar ve çalı çitler dikmek ekinleri sıcaktan, yüzeyi de erozyondan korur ve yağmurun toprağa sızmasını kolaylaştırır. Ekinlerin çeşitlendirilmesi ve değiştirilmesi, ani iklim değişikliklerinin etkisini azaltır ve toprağın kalitesini iyileştirir.
"Aynısı toprak sürmenin azaltılması (ya da tamamen bırakılması), yaygın ara mahsul kullanımı, yeşil bitki gübresi ve yerel tohum kullanımı, yağmur suyunun biriktirilmesi için de geçerli. Kimi bitkilerin birbirleriyle kombine edilmesi, sayılarında artış riski söz konusu olan zararlı canlıları uzaklaştırır."
"Sektör, gerekli yatırımları yapmadı"
Bristol'deki Avon nehri. (Foto: AA)
İngiltere'nin The Times gazetesine göre, ülkedeki "su kıtlığının sorumlusu özelleştirilen su şirketlerindeki kötü yönetimler":
"Yaşadığımız kuraklık, sektörün gerekli yatırımları yapma konusunda sınıfta kaldığını gösteriyor... Büyük Britanya'nın su rezervlerinin beşte biri sızıntılar nedeniyle kaybediliyor; bu, sektörün kendi şebekesini iyi durumda tutma konusundaki başarısızlığının altını çizen şok edici bir iddia.
"Diğer yandan, büyüyen nüfusun artan ihtiyaçlarına ve iklim değişikliği nedeniyle değişen yağış miktarlarına rağmen son 30 yılda tek bir baraj inşa edilmedi. Geçtiğimiz hafta ise Thames Water şirketi tarafından böyle zor günler için inşa edilen bir deniz suyu arıtma tesisinin, bakım çalışmaları nedeniyle hizmet dışı olduğu ortaya çıktı."
"Sulama sistemleri çürümeye bırakıldı"
Romanya'nın Krónika gazetesine göre, Romanya'nın tarımda sulamaya yatırım yapmaktan başka bir seçeneği yok:
"Romanya'nın geçtiğimiz on yılda, 40 ila 50 yıl önce inşa edilen sulama sistemlerini [çürümeye bırakmak yerine] yenilemek için bolca vakti vardı.
"Hükümet çok geç kalmadan uyanır ve sulama sistemleri için mümkün olan tüm kaynaklardan para temin ederse, tarım sektörünü kurtarmak için hâlâ bir şansımız olabilir... Aksi takdirde, halihazırda yüzde 40-50 düzeyinde olan gıda ithalatının payı artmaya devam edecek. Bu da zaten pahalı olan temel gıda maddelerini daha da karşılanamaz hale getirecek."
"Su savaşı" uyarısı
"Belçika'nın Le Soir gazetesi ise "Avrupa çölleşme tehdidini artık gerçek bir tehlike olarak kabul etmeli" değerlendirmesine bulunuyor:
"İspanya'nın su yönetim sistemi uzun zamandır örnek olarak gösteriliyor... Ancak yağmur olmayınca bu strateji de sınırlarına ulaşıyor. Bu da kuraklıkla doğaçlama mücadele edilemeyeceğinin başka bir kanıtı.
"Her şey birbirine bağlı: Dünyanın sağlığı ve iklimi, çölleşme tehdidinin geri püskürtüleceğinin de garantisi. Su savaşı -dünyanın pek çok yerinde 'mavi altının' kontrolüne ilişkin ihtilaflara böyle deniyor- önlenemez bir şey değil. Ancak en kısa sürede bertaraf edilmesi gereken hayli gerçek bir tehdit." (SD)