2009 Avrupa İstihdam Raporu, 23 Kasım günü yayımlandı. Avrupa Birliği (AB) istihdam piyasalarının yıllık görünümünü ve gelecek döneme ait önermelerini içeren rapora göre, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi resesyon olarak tabir edilen küresel mali krizden dolayı, istihdam piyasası üzerinde ciddi sorunlar süregelmekte. Her ne kadar kısa çalışma saatleri ve benzeri kısa vadeli tedbirler yoluyla krizin istihdam üzerindeki etkisi bir ölçüde hafifletilmiş olsa da, ekonomik krizin ortaya çıktığı dönemden bu yana toplam 4 milyon kişi işini kaybetmiş durumda.
Rapor, krizden çıkış için gerekli sürdürülebilir ve esnek stratejilerin geliştirilmediğine dikkat çekiyor. Bununla birlikte, AB istihdam piyasalarının dinamik yapısının, uzun dönemli işsizlik karşısında yoğun tehdit altında olduğunu özellikle vurguluyor. Çarpıcı bir rakam sunmak açısından, son yıllarda AB'deki işsizlerin neredeyse yüzde 45'i, bir seneden fazla süre işsiz kalmış durumda. ABD ile karşılaştırıldığında, bu oran oldukça yüksek düzeyde kalıyor; keza ABD'de bir seneden fazla işsizlik, yüzde10 düzeyinde seyretmekte...
Ayrıca, istihdam politikaları ile iklim değişikliğiyle mücadele paralelinde düşük karbon ekonomisine geçiş süreci arasındaki bağlantıyı da anımsatarak, sürecin eşgüdümlü hale getirilmesine önem atfediyor. Yeşil ekonomi odaklı yeni iş kollarının yaratılması veya mevcut iş kollarına çevre-dostu bir temel kazandırılması, bu anlamda yenilikçi ve dinamik yapısal çözüm fırsatları sunuyor.
Raporda, toplam istihdam, işgücü verimliliği, GSYİH, birim başına işgücü maliyetleri gibi parametreler dahilinde, Türkiye'nin 1998 yılından 2010 yılına dek yıllık gelişim trendleri de rakamsal olarak mevcut bilgiler ve öngörüler dahilinde tespit ediliyor.
Lizbon Stratejisi çerçevesinde, -çok uzak değil, sadece bir buçuk ay sonra- 2010 yılı itibariyle yerkürenin en rekabetçi ve dinamik bilgi ekonomisi olma hedefini çoktan revizyona tabi tutması gereken Avrupa'nın, bu raporda ortaya konan rakamlardan yola çıkarak nasıl bir strateji geliştireceği ise, başlı başına merak konusu...(MT/EÜ)
* Menekşe Tokyay, İstanbul Kültür Üniversitesi - Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (IKU/GPoT)