Avrupa'nı dört bir yanından binlerce emekçi, hükümetlerin krizle mücadele bahanesiyle kamu harcamalarını kısmasını protesto etmek üzere Brüksel'de toplandı. Sendikalar eyleme 100 binden fazla insnaın katıldığını belirtti.
Dünkü eylemlere İspanya'da emekçiler genel greve giderek katıldı. Barselona'da polisle eylemciler çatıştı. Yunanistan, İtalya, İrlanda ve Letonya'da da eylemler düzenlendi.
Tagszeitung'un haberine göre, Almanya'da kendi içinde bütünlük sağlayamayan sendikalar eylem gününe katılmazken şehirlerde az sayıda küreselleşme karşıtı sokağa çıktı.
Avrupa Birliği üyesi hükümetler ücretler, emeklilik maaşları ve istihdamda indirime giderken sendikalar küresel finans krizinin faturasının işçilere çıkarıldığını söylüyor.
Kemer sıkma politikası
Çarşamba günü Portekiz'de hükümet artan borca karşılık kamu çalışanlarının maaşlarını düşürüp vergileri artırma kararını açıkladı. Yunanistan ve İrlanda'da işsizlik oranı son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarken İspanya'da işsizlik oranı üç yılda ikiye katlandı.
Britanya'da hükümet pek çok alanda kamu harcamalarını yüzde 25'e kadar düşürmeyi planlarken Fransa'da emeklilik yaşını yükseltme planları tepkiyle karşılandı.
Brüksel'de eylemler sırasında AB kurmları ve bankalar polis korumasına alındı. Eylemin ana sloganı "Kısıntıya hayır, istihdam ve büyümeye öncelik"ti.
"Faturayı bankalar ödesin"
Fransız Force Ouvriere (FO) sendikası başkanı Jean Claude Mailly, kemer sıkma politikalarını yeniden düşünmek için geç olmadığını, artan toplumsal gerilimin gidişatı emekçiler lehine çevirmek için kullanılması gerektiğini söyledi.
Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (123291,ETUC) John Monks "Bu Avrupa hükümetlerine sadece piyasaya kulak vererek devam edemeyecekleri, işçilerin endişe ve öfkesini anlamaları gerektiği yolunda açık bir işaret oldu" dedi. "Krizi biz yaratmadık. Faturayı da işçiler değil bankalar ödeyecek." (EÜ/EÖ)
* Bu haberi BCC, Tageszeitung, Le Monde ve Guardian'dan derledik.