Polonya'yı Dışişleri Bakanı Konrad Szymanski (sağda) temsil etti.
Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya, hukukun üstünlüğünü çiğnediği gerekçesiyle dün Lüksemburg'da sorguya çekilmeye başlandı.
Birlik tarihinde ilk kez, üye bir ülke için AB Anlaşması'nın 7. Maddesini devreye sokuyor.
Polonya'daki muhafazakar PİS hükümetinin yargı ve Anayasa Mahkemesi üzerinde baskı kurmasını içeren reformlar sonrası AB Varşova'yı Avrupa düzeyindeki kararlara katılma hakkının iptali de dahil bir dizi yaptırım konusunda uyarmıştı.
Komisyon, 2016 yılında Polonya'nın hukuk devleti ilkelerine uygunluğunu kontrol etme amacıyla prosedür başlatmıştı.
Dün Lüksemburg'da yapılan ilk sorguda Polonya'yı Dışişleri Bakanı Konrad Szymanski temsil etti.
"Daha fazla adım gerekiyor"
Frans Timmermans (solda) Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile duruşma arasında konuştu.
AB Komisyonu birinci başkan yardımcısı Frans Timmermans, duruşma sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada "Açık konuşmam gerekirse, hukukun üstünlüğüne yönelik sistematik tehdit sürüyor. Bunun daha fazla devam etmemesi için Polonya tarafından daha fazla adım atılması gerekiyor" dedi.
Bir sonraki toplantıda "daha somut değerlendirmeler yapmayı ve ileriye yönelik adımlar atmayı" umduklarını kaydeden Timmermans, "Polonya'nın AB ile diyaloğa açık olması gerektiğini" kaydetti.
Polonya: Diğer AB ülkeleriyle uyumluyuz
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da hakimlerin şartlarındaki değişikliklerden duyduğu endişeyi dile getirdi.
Duruşma öncesi Polonya Dışişleri Bakanı Kondrad Szymanski ise yargıda yaptıkları değişikliklerin diğer AB ülkeleri ile uyumlu olduğu konusundaki ısrarlarını sürdürdü.
Bloomberg'in yorumuna göre dün akşam yaklaşık üç saat süren sorgulamada yapıcı bir adım kaydedilemedi.
Teknik olarak sorgu süreci Polonya'nın AB'de oy hakkını kaybetmesine neden olabilecek yaptırımlar içerse de dün yapılan görüşme bunun çok da mümkün olmadığını ortaya koydu.
Varşova'nın tartışmalı yargı reformuPolonya'da Ekim 2015'te iktidara gelen muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) geçen yıl Nisan ayında yargı sistemini değiştirme kararı almıştı. PİS iktidara gelir gelmez Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlığına müdahal edip beş Anayasa Mahkemesi üyesinin tayinini feshetmişti. Karar başkent Varşova başta olmak üze yüze yakın kentte protestocuların adliye binaları önünde toplanmasıyla protesto edilmişti. Polonya hükümeti çıkardığı yasalarla Polonya adaleti üzerindeki etkisini artırmaya başladı. PiS partisinin çoğunlukta olduğu parlamentonun Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerini de belirlemesi kararlaştırılmıştı. |
(PT)