Aynı sorunların yaşandığı Belçika'da "De Morgen" gazetesinin Anvers'deki bürosuna gelen polis, polisin terör saldırısı beklediği şeklinde haber yapan gazeteci Anne De Graaf ile yazı işleri müdürü Yves Desmet'i haber kaynaklarını açıklamaları için sorguladı.
Rey: "Özel statü değil, çalışma imkanı istiyoruz"
Geçtiğimiz Eylül'de medya çalışanları tarafından basına karşı saldırıları önlemek için kurulan dernek, "gazetecilerin hak ve özgürlüklerini savunmak ve görevlerini güvence altına almak" için Fransa yasalarında çeşitli değişikler öneriyor.
Yazı işleri üyelerinin gözaltına alınması, telefon dinleme, haber kaynağının korunmasına zarar verilmesi veya gazeteci evi veya yazı işleri bürolarında arama yapılması gibi son zamanlarda tekrarlanan ihlaller karşısında bir araya gelen gazeteciler, en son 13 Ocak'ta haftalık "Le Point" ile "L'Equipe" gazetelerinde yapılan polis aramalarına sert tepki göstermişlerdi.
Ulusal Fransa Basını Federasyonu (FNPF), bu vesileyle yaptığı açıklamada, "Bu yıldırma girişimi, yasaların güncel hale getirilmesini önemini bir kez daha gösteriyor" demişti.
Haber Hakkı Derneği Başkanı Jean-Pierre Rey, "Amaç özel bir gazeteci statüsü geliştirmek değil, basın çalışanlarına çalışabilmesine imkan veren bir çerçeve oluşturabilmektir" dedi.
Önerilerin en iyi sonucu vermesi için bir araya gelenler arasında Reims Cumhuriyet Savcısı Yves Charpenel, Paris 17. Asliye Ceza Mahkemesi Başkanı Nicolas Bonnal, avukat Christophe Bigot ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü temsilcileri de vardı.
Önerilerin temelinde, içtihatlarının yorumlanması ile haber verme hakkını en iyi koruyan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi yatıyor.
Dernek de, buna dayanarak, soruşturmanın gizliliğine dair Fransa Ceza Usul Yasası'nın 11. maddesi ve soruşturma ile korunan belgelerin gizliliğine saldırı"yı düzenleyen Ceza Kanunu'nun 321/1 maddesinin değiştirilmesini öneriyor.
Belçika'da yasa Senatoda, gazeteci sorguda
Avrupa'da haber kaynağına son saldırı da Belçika'da yaşandı. 25 Ocak'ta, Flamanca yayımlanan "De Morgen" gazetesinin Anvers'deki bürosuna gelen polis, gazeteci Anne De Graaf ile yazı işleri müdürü Yves Desmet'i sorguladı.
Gazeteci Graaf'ın Mayıs 2004'te çıkan "Anvers kenti tünele terörist saldırı bekliyor" başlıklı haberi nedeniyle Federal Savcılık ve Anvers Hakimi Marc De Hous'ın izniyle soruşturma açılmıştı.
Anvers polisinde haber sızması bulunmasından endişe eden yargı yetkilileri, gazetecilerden, Graaf'a gelen telefonlarla ilgili bilgi vermelerini istedi. Uygulamayı RSF, tepkiyle karşıladı.
RSF, Belçika'da basının haber kaynağını güvence altına alan yasalara hiç bu kadar ihtiyaç duyulmadığını açıklayarak, Belçika Senatosu'nda "gazetecilerin soruşturma gizliliğini ihlalden şahsen sorumlu tutulamayacağını" düzenleyen bir yasayı görüştüğünü hatırlattı.
Yasaya göre, gazeteciler, kişilerin fiziksel bütünlüğü açısından tehlike oluşturacak gelişmeleri önleyecek kaynak istisna oluşturuyor.
(*) lemonde.fr ve rsf.org sitelerinden Erol Önderoğlu özetleyerek derledi.