Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın 16 Nisan referandumu öncesi başlayan gerginlik sonucu 1 yıldır Türkiye'ye girişine izin verilmeyen Ankara Büyükelçisi Kees Van Rij'i resmi olarak geri çektiğini açıklamasının ardından müzakerelerin detaylarıyla ilgili dünya basınında da çeşitli bilgiler yer aldı.
İngiliz Financial Times gazetesi, Laura Pitel imzalı haberde ismini açıklamayan bir yetkilinin sözlerine yer vererek "Ankara'nın Lahey hükümetinden bakanların sınır dışı edilmesiyle ilgili özür beklediğini, ancak Hollanda tarafının bu konuyla ilgili tatmin edici bir yanıt vermediklerini" belirtti.
TIKLAYIN - Krize Giren Türkiye - Hollanda İlişkileri 405 Yıldır Sürüyordu
Gazeteye konuşan Türkiyeli yetkili "Özür dilemelerini umuyorduk" diyor ve ekliyor: "Diplomatlarımız bir çözüm bulmak için uğraşıyordu. Hollanda tarafı çeşitli tekliflerle geldi, ancak bunlar yeterli teklifler değildi."
Konuyla ilgili bilgilendirilen bir kişi de gazeteye "Hollandalı diplomatların Türk mevkidaşlarına geçmişi geride bırakmalarını tavsiye ettiğini" söyledi.
"Hollanda da 'nazi artığı' için özür bekliyordu"
Öte yandan Hollanda basınına konuşan Hollanda Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise Türkiye'nin özür beklediğini tekrarladı.
Ama aynı zamanda, Lahey hükümeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "faşist" ve "Nazi artığı" suçlamaları nedeniyle kendilerinden özür dilemesi gerektiğini artırdı.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Lahey yönetimi ilişkilerin normalleşmesi için "bir hayli" çaba gösterdi.
Fakat, yapılan son müzakerelerde kendi deyimleriyle görüşmeleri ileriye taşımak için gerekli "balans bir türlü tutturulamadı."
"Lahey'in kararı beklenmedik bir durum"
Hollanda Radyosu'na (NPO) göre, dün Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra tarafından açıklanan karar "beklenmedik bir durum."
Hollanda Televizyonu (NOS) Türkiye Temsilcisi Lucas Waagmeester, her iki ülke de "özür dilemeye gerek kalmayacak bir formül" bulmaya çalışıyordu.
Waagmeester, Hollanda hükümetinin kararını, "çok çarpıcı" olarak nitelendirerek, "Bu şekilde olması gerekmezdi. İşleri oluna bırakabilirlerdi" ifadelerini kullandı.
Neler yaşanmıştı?
|
"Türkiye, AB ile arayı düzeltmeye çalışıyor"
Öte yandan Financial Times'ın haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB ile ilişkileri düzeltmek için çaba harcadığı yorumu da yapılıyor.
Bu çabalara örnek olarak Erdoğan ve diğer üst düzey temsilcilerin Fransa, Almanya ve Avusturya'da mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptıkları da hatırlatıldı.
Ayrıca haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son 50 yılda Papa Francisco'yu Vatikan'da ziyaret eden ilk Türkiyeli Cumhurbaşkanı olduğu belirtildi.
AB'li diplomatların bu çabaları kuşkuyla karşıladığı belirtilen yazıda, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda dikkat çeken gelişmeler olmadan somut adım atmakta zorlanacakları kaydediliyor. (PT)