Avrupa Barış Meclisi (ABM), Almanya, Düsseldorf'ta Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen 300’e yakın delegenin katılımıyla yapılan kongreyle kuruluşunu ilan etti.
Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümüne katkı sunmak üzere geçen yıl kurulan Türkiye Barış Meclisi’ne paralel olarak bir süredir kuruluş çalışmalarını sürdürülen ABM'nin 26 Nisan'da yapılan kuruluş toplantısına Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya ve İsveç’ten 300’e yakın barış gönüllüsü katıldı.
Kuruluş toplantısına Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Göçmen Dernekleri Federasyonu, Dersim Federasyonu, Kürdistan İslam Hareketi (CİK), Alman Sol Parti (NRW) temsilcileri, Ezidi Federasyonu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Kürt Enstitüsü, Alman Birleşik Hizmet Sendikası ve birçok dernek ve kurum temsilcisi de katıldı.
Toplantıda 51 kişilik koordinasyon kurulu ile 11 kişiden oluşan sekreterya da seçildi.
Çakır: ABM büyük bir heyecanla karşılandı
Girişim Komitesi adına bir konuşma yapan Rosa Luxemburg Vakfı basın sözcüsü Murat Çakır, başlıca hedeflerinin Kürt sorununun barışçı çözümü için Avrupa’da kamuoyu oluşturarak devletler üzerinde baskı kurmak, Avrupa halkları ve barış hareketlerinin desteğini almak ve Türkiye kökenli göçmenler arasında barış fikrini geliştirmek olduğunu söyledi.
Güleç: Barış dilini yaratmalıyız
Toplantıda bir konuşma yapan Türkiye Barış Meclisi sözcüsü Prof. Cengiz Güleç ise, barış isteyen insanların sesini her geçen gün biraz daha yükselttiğini ifade etti.
"Bizler çelişkilerimizi çözemesek de toprağa gömmeyi, birbirimize kapattığımız kapıları açmayı, iyi niyetle birbirimizi anlamayı, çatışmanın yerine birlik kültürünü yeşertmeyi başardık."
Alman Barış Hareketi’nden destek
"Avrupa Barış Hareketinin Kürt Sorununun Barışçıl Çözümüne Katkıları” başlıklı bir oturuma Frankfurter Rundschau gazetesinden Edgar Auth’un yanı sıra Almanya Barış Konseyi Sözcüsü Peter Strutynski, Sol Parti Federal Parlamento Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Prof. Norman Paech ve Dialog Kreis Sözcüsü Prof. Andreas Buro katıldı.
İngiltere Savaş Karşıtı Koalisyon Ulusal Komitesi tarafından toplantıya gönderilen mesajda, ABM ile sıkı bir çalışma içinde olunacağı vurgulandı.
Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Hüseyin Kenan Aydın da toplantıya katılarak destek verdi.
Belçika’da yaşayan Kuruluş Komitesi Üyesi, gazeteci Doğan Özgüden de toplantıda “İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi” başlıklı bir sunum yaptı. (EÜ/GG)