Avrupa'nın en iyi filmleri arasında gösterilen "Kadersiz", "Nikifor", "Sansar", "Ayçiçeği"ve "Tüm Ruhlar", 9-16 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nın dikkat çeken filmleri arasında.
2005 Macaristan En İyi Yabancı Film Oscar Adayı Fateless
Macaristan'dan 2005 yılı "En İyi Yabancı Film Oscarı"na aday olan "Fateless / Kadersiz", 8. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nda, 2. Dünya Savaşı yıllarına farklı bir bakış olarak izleyicinin karşısına çıkıyor.
"Fateless / Kadersiz" adlı filmin yönetmeni Lajos Koltai. Ünlü romancı Imre Kertesz'in, 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazandığı aynı adlı romandan uygulanan film, 2005 Berlin Film Festivali'nin de Altın Ayı adayı.
2005 Karlovy Vary "Kristal Küre Ödüllü" "Nikifor"
Çek ressam Nikifor Krynicki'nin gerçek yaşam öyküsünden uyarlanmış "My Nikifor / Nikifor", fiziksel ve zihinsel açıdan özürlü bir sanatçının iç dünyasını anlatıyor.
2005 yılında 40.sıı düzenlenen Karlovy Vary Film Festivali'nde "Kristal Küre"ye değer bulunan filmin yönetmeni Krzysztof Krauze.
2005 Cannes Film Festivali'nde ilgi gören "Sansar"
"Sleepers / Sansar" 2005 yılı Avusturya Almanya ortak yapımı bir film. Cannes Film Festivali'nde seyircinin büyük ilgisini çeken, yönetmenliğini Benjamin Heisenberg' yapıyor.
2005 San Sebastian Film Festivali "En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "En İyi Yönetmen" Ödülünü kazandıran "Sunflower / Ayçiçeği" bir ailenin hikayesini anlatırken, bir yandan da Çin tarihinin otuz yılını ele alan bir film.
Theo Van Gogh'un anısına belgesel: Tüm Ruhlar
"All Souls / Tüm Ruhlar" Hollandalı yönetmen Theo Van Gogh'un dinsel nedenlerle öldürülmesi üzerine 17 yönetmenin çektiği, toplam 16 kısa filmden oluşan bir film.
"Tüm Ruhlar"da Theo Van Gogh'un ölümü üzerine hayali kurgular sunuyor, bu yolla meselenin açık açık tartışılabilmesi için diyalektik bir zemin hazırlıyor.
Hikayelerden birkaçı, 2004 Amerikan başkanlığı seçiminin Theo Van Gogh cinayetiyle aynı gün olması gerçeğinin ironik bir dille altını çiziyor. Hikayelerin birçoğu politik meseleleri kişisel bir bakış açısıyla ele alıyor ve örneğin ırkçılığın çocuklar üzerindeki etkileri üzerinde duruyor.
Kısa filmlerden bazıları da hoşgörü ve baskı üzerinde dönen tartışmaları, Hollandalı eşcinseller temelinde ele alıyor. Bazı filmler de Van Gogh'un öldürülmesini, İslami öğretilerin kadınlar üzerindeki etkileriyle bağdaştırarak anlatıyor.
Sinema-Tarih Buluşmasının bölüm başlıkları
Yaklaşık 70 filmin gösterileceği 8. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'ndaki bölüm başlıkları ise;
* Avrupa Avrupa
* Osmanlı'dan Günümüze Yansıyanlar
* Bir Ülke Sineması:Polonya
* Fransız Klasikleri
* Hangi Avrupa ?
* Ustaya Saygı: Andrzej Wajda
* ARTE'nin Avrupa'sı
* Avrupa Kültürü'nün Dışında
* Avrupa Medeniyetlerinde Osmanlı Kültürü
* Kadans
* "Avrupa'daki Osmanlılar" - Konferans / Prof. Dr. İlber Ortaylı
Festival Salonları
Açılışı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve sergi Sarayı'nın "Anadolu" salonunda yapılacak olan, 8. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nın film gösterimleri Atlas Sineması ve Alkazar Sinemaları ile Fransız Kültür Merkezi Sinema Salonu'nda yapılacak.
Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konferansı ise Topkapı Sarayı Müzesi'nde yapılacaktır.(AD)